Що означає знак з білим фоном і зеленим обідком: нововведення для водіїв

Що означає круглий знак з білим фоном і зеленим обідком / колаж: Главред, фото: pixabay, surinenglish.com

Для необізнаних водіїв подібне нововведення у палітрі уже звичних кольорів може викликати певну плутанину.

Всі звикли, що прямокутні знаки з синім чи зеленим кольором інформаційні, трикутні на білому чи жовтому тлі попереджають про небезпеку, а круглі з білим фоном в червоному колі вказують на заборону. Але тепер на деяких дорогах європейських країн можна побачити новий знак - круглої форми з білим фоном і зеленим обідком, пише surinenglish.com.

Вам також може бути цікаво: Водіям на замітку: що означає дорожній знак із авто і крапками на білому тлі.

Що означає круглий знак із зеленими обідком

Новий знак з зеленим обідком не замінює червоний, а вказує на рекомендацію щодо оптимальної швидкості для підтримки безпеки на ділянці дороги.

Тобто цифри на ньому не встановлюють обмеження, але рекомендують їхати з вказаною швидкістю.

Насправді на дорогах Європи та України подібний знак вже давно є. В Україні це інформаційно-вказівний знак 5.33 "Рекомендована швидкість".

Знак 5.33 / фото: vodiy.ua

Він вказує швидкість, з якою рекомендується рух на даній ділянці дороги. Зазвичай установлюється на початку ділянки та діє до найближчого перехрестя.

Таким чином, зелений в круглій конфігурації знаку практично дублює синій в прямокутній формі. Однак причина цього дублювання в іншому. Річ у тому, що сучасні автомобілі мають системи розпізнавання знаків, а деякі ще й підлаштовують круїз-контроль під ці значення.

Ці системи не враховують інші знаки, наприклад сині чи зелені фони знаків, які дають нам рекомендовані швидкості. А круглий знак з білим фоном й зеленим обідком, як і з червоною облямівкою, помітний для камер краще.

Зелені знаки найчастіше можна побачити в районі шкіл. В багатьох випадках їх розміщують навчальний заклад або ж служби мерії та муніципалітетів.

Зелений знак / фото: surinenglish.com

Що таке ПДР?

Правила дорожнього руху - звід правил, що регулюють обов'язки учасників дорожнього руху (водіїв транспортних засобів, пасажирів, пішоходів тощо), а також технічні вимоги, що висуваються до транспортних засобів, для забезпечення безпеки дорожнього руху, повідомляє "Вікіпедія".

Читайте також:

Новини заразКонтакти