Що робити, якщо вкусила оса: поради досвідчених лікарів

Скільки триває біль від укусу оси і що допомагає його позбутися / Колаж: Главред, фото: flickr, скрін з відео

Оса на перший погляд не такий небезпечно жалить, як бджола, однак це не так. Тому потрібно знати, що допомагає від укусу оси.

Літній сезон супроводжується не лише відпочинком, асорті фруктів та ягід, але й активністю комах. Серед них одними з найнебезпечніших вважають бджіл і ос, які часто жалять людей.

Хоча багато хто думає, що в першу чергу потрібно знати, як діяти при укусі бджоли, лікарі кажуть, що оси не є менш небезпечними. Тому важливо знати й те, що допомагає від укусу оси.

Лікар-алерголог Анастасія Левченко в етері телеканалу "Київ24" розповіла, що перш ніж пробувати діставати жало, потрібно обробити ділянку шкіри антисептиком. Тільки після цього можна обережно видалити жало за допомогою пінцету, або плаского предмету і охолодити уражену ділянку вжалення. Алерголог також не радить випробовувати долю та чекати, що буде, якщо не витягнути жало після укусу оси. Адже закінчитись це може погіршенням стану здоров'я.

Якщо ви довго не витягували жало, або після усіх маніпуляцій відчули подібне, скоріш за все у вас алергія. Її симптомами можуть бути: набряк губ, очей, висип, дискомфорт у грудях, спазми в животі, діарея, знижений артеріальний тиск чи непритомність. Якщо ви відчуваєте хоча б один із цих симптомів, лікарі радять одразу ж звертатися до медзакладу.

Що допомагає від укусу оси в домашніх умовах

Якщо у вас немає можливості виконати вище вказані інструкції чи дістатися до найближчої лікарні, можна спробувати прикласти замість холоду на уражену ділянку сольовий або содовий компрес, розчинивши 1 чайну ложку соди або солі у склянці чистої води. Крім цього варто прийняти антигістамінний засіб, навіть якщо раніше у вас не було алергічних реакцій, а головне - заспокоїтися, пити багато води або солодкого чаю.

Скільки триває біль від укусу оси

В залежності від реакції кожного окремого організму, біль і набряк може тривати від декількох годин до декількох днів. Лише у 10% людей розвивається сильне почервоніння і припухлість після укусу, які будуть розсмоктуватися від 5 до 10 діб.

Що таке Київ24?

Київ24 — український комунальний телевізійний канал, заснований 1995 року. Засновник — Київська міська рада. Директор телеканалу — Юрій Лященко. Відповідно до програмної концепції КП КМР ТК «Київ» за форматом інформаційно-просвітницький телеканал, пише Вікіпедія.

Інші новини про комах:

Новини заразКонтакти