Чому казати "горбушка хліба" – неправильно: як замінити це словосполучення

Чому не можна казати "горбушка хліба"/ колаж: Главред, фото: скрін, unsplash.com

Нерідко зустрічається така помилка, при цьому не усі здогадуються, як правильно назвати цю частину хліба.

Чи доводилося вам чути від рідних, друзів чи знайомих таке словосполучення, як "горбушка хліба"? Таку фразу вживає багато хто, але лише невелика кількість людей здогадується, що насправді так казати неправильно.

Радимо також прочитати матеріал: Як правильно – "зал" чи "зала": відповідь здивує

В українській мові немає такого слова, як "горбушка", тому його потрібно замінити іншими словами. Про це розповіла автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній.

"Українці дуже люблять борщ. Їдять його зі сметаною, з салом, і, звісно, просять "горбушку хліба". Так і кажуть: "Мені горбушку хліба, будь ласка". Але в українській мові немає слова "горбушка", зате є слово "окраєць", а ще варіанти "окрайок" та "окрайчик", – пояснила Багній.

Також вона нагадала, що хліб має тільки два окрайці.

Дивіться відео з поясненням, чому не можна казати "горбушка хліба":

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній розповіла, як правильно – "купувати" чи "купляти". Багато хто вважає, що слово "купляти" є неправильним. Але чи справді це так?

Також раніше Ольга Багній розповіла, як правильно – "одИнадцять" чи "одинАдцять". Часто у наголошуванні числівників від 11 до 19 зустрічається одна і та ж сама помилка.

Вас також може зацікавити:

Новини заразКонтакти