Влада в Грузії не може змінитися цивілізовано, тому доведеться захищати голоси - Васадзе

У Грузії відбулися вибори - експерт розповів про наслідки / Коллаж Главред

Через результати виборів Грузії загрожує розірвання всіх зв'язків з Європою і США, вважає Гела Васадзе.

26 жовтня в Грузії відбулися парламентські вибори, на яких змагалися проросійська партія влади "Грузинська мрія" і проєвропейські опозиційні політичні сили. За даними ЦВК, "Грузинська мрія" отримала на виборах понад 54% голосів, проте на Заході результати виборів вважають нелегітимними. Не визнала вибори і проєвропейська президентка Грузії Саломе Зурабішвілі - вона назвала їх "сфальсифікованими" і закликала грузинів до протестів.

В інтерв'ю Главреду експерт Грузинського центру стратегічного аналізу Гела Васадзе розповів, що чекає на Грузію після виборів і до чого можуть призвести протести.

Як ви оцінюєте нинішні результати виборів у Грузії - про що вони свідчать?

Вони свідчать про кілька речей. Насамперед про те, що суспільство Грузії вірить у демократію, оскільки на голосування прийшло дуже багато народу.

У Грузії суспільство злякалося розриву зв'язків з Європою і сприйняло це як загрозу.

Крім того, результати свідчать про те, що в Грузії поки що не Європа, а Азія. Це означає те, що поки що в Грузії влада цивілізованим методом, шляхом виборів, змінитися не може. Тому доведеться свої голоси захищати.

Напередодні президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що не приймає результати виборів і закликала до протестів. Що може відбуватися найближчими днями - як реагуватимуть грузини?

Погано реагуватимуть, будуть виходити на протести. Їм не подобається, коли їх обманюють (навіть якщо до кінця не розуміють, де саме їх обдурили). Вірніше, на старі методи на кшталт підкупу мало хто б реагував. Але на те, як це роблять через електронну систему голосування, ще до кінця незрозуміло. Тому люди вимагатимуть розслідування.

Якими, на вашу думку, зараз можуть бути позитивний і негативний сценарії?

Події можуть розвиватися як завгодно - я неодноразово говорив, що поля для "чорних лебедів" у Грузії практично немає. Тобто несподівані події неможливі, оскільки всі вони очікувані. Позитивний сценарій - влада раптом вирішить перерахувати результати виборів і скаже: "Так, хлопці, ми набрали не 52%, а 40". Звичайно, це казка, але, тим не менше, це позитивний сценарій. Ще один позитивний сценарій можливий, якщо люди вимагатимуть від влади як мінімум незалежного аудиту. І якщо їм буде підтверджено, що результати сфальсифіковані, тоді проводитимуть нові вибори. Або якщо в опозиційному середовищі знайдеться 10-11 зрадників, які увійдуть в уряд. Якщо влада їх не набере, тоді, відповідно, парламент не відбудеться, і теж доведеться проводити нові вибори. Тобто місце для позитивних сценаріїв є. Але його менше, ніж для негативних.

Чи існують юридичні механізми, які здатні змінити результати голосування?

Тільки незалежний аудит і проведення реальних виборів.

Як ви вважаєте, за яких умов нинішня грузинська влада готова піти на аудит?

За умови, якщо вони усвідомлять, яку дурість зробили, адже так вони опиняться в повній ізоляції від Заходу, і їх зжере путінський режим. А їх він обов'язково зжере, незважаючи на те, що грузинська влада надала йому неоціненну послугу.

До речі, з приводу Росії. Напередодні прозвучала заява прем'єр-міністра Грузії про те, що грузинська влада не збирається відновлювати дипломатичні відносини з РФ. У даному випадку ми бачимо, що навіть незважаючи на це, у Грузії зберігається досить серйозний російський вплив на владу. До чого це може призвести?

Наслідки можуть бути сумними. Якщо політика "Грузинської мрії" залишиться незмінною, і влада застосує силу щодо протестувальників, то ми розірвемо всі зв'язки з Європою і США, фактично поставимо хрест на тій зовнішній політиці, яка велася протягом 30 років і в якій були досягнуті великі успіхи. А геополітичну порожнечу заповнить Росія. Після чого, звісно ж, грузинська влада буде змушена зачистити опозицію, а вже після - РФ зачистить їх самих. І бігти їм буде нікуди.

З урахуванням того, що Росія зараз контролює частину грузинської території, то чи можливе в разі рішень влади, які не влаштують Кремль, повторення подій 2008 року?

У РФ немає для цього ресурсів. Припустимо, Росія навіть напала, але й ми не в магазині плюшевих іграшок - у нас теж є "Джавеліни". Припустимо, вона навіть виграла (що навряд чи) - якими ресурсами РФ окуповуватиме Грузію? У нас гори, а що таке вести бойові дії в гірській місцевості, багато хто в російській армії знає. Найстарші пам'ятають досвід Афганістану, Чечні, це - не степ. Тим більше, зауважте - це наші гори.

Хто такий Гела Васадзе?

Гела Васадзе народився 27 вересня 1968 року в місті Одеса. Закінчив Казанський Державний Університет, магістр соціально - політичних наук. Активний учасник "революції троянд" в АР Аджарія. У різний час працював у структурах неурядового та комерційного сектору, а також у системі виконавчої влади.

Новини заразКонтакти