Масляна 2024: коли готуватися до проводжання зими, дата і традиції

Як порахувати, коли буде Масляна/ Колаж Главред, фото chas.news, flickr (Tatters)

Відзначається Великдень у першу неділю після першого весняного повного місяця, що відбувається після весняного рівнодення.

Не можна уявити завершення зими без традиційного масляного тижня, коли кожен справжній українець встигає з'їсти стільки смачних млинців, що цього вистачить на весь рік. А чи знаєте ви, що Масляна - це одне з найдавніших слов'янських свят, що має своє коріння ще в дохристиянські часи, в період поклоніння язичницьким богам?

Походження свята

Масляна у своєму походженні є язичницьким святом, яке пізніше було адаптоване Православною церквою. Спочатку воно відзначало Проводи зими і прихід весни, коли наші предки поклонялися сонцю як божеству. Цей час був пов'язаний з обрядами, присвяченими шануванню сонця, яке вважалося джерелом життя і тепла. Саме з цього часу походить традиція випікати круглі коржі, що символізують сонце. Люди вважали, що, з'ївши таку страву, вони отримають частинку сонячного світла і тепла. З плином часу коржі були замінені млинцями, але їхнє символічне значення залишилося колишнім.

Чому Масляна святкується щороку в різний час

Масляна - переміщуване свято, чия дата залежить від Великодня, а Великдень, своєю чергою, залежить від фаз Місяця. Відзначається Великдень у першу неділю після першого весняного повного місяця, що відбувається після весняного рівнодення. Якщо повний місяць припадає на неділю, то Великдень святкується наступної неділі. У різні роки Великдень може випадати в період з 4 квітня по 8 травня. Ця дата також визначає багато інших свят, як-от Масляна, Трійця та багато інших.

Коли Масляна 2024 в Україні

Свято, яке не має певної дати, починається за 56 днів до Великодня і відзначається за тиждень перед Великим постом. Великдень 2024 року заплановано на 5 травня, що означає, що Масляна 2024 року розпочнеться 11 березня і триватиме до 17 березня.

Заборони на Масляну

Масляна - це час веселощів, але важливо пам'ятати про правила, які діють під час Сирного тижня.

Виконувати хатню роботу рекомендується тільки протягом перших трьох днів, у період Вузької Масляної. З четверга по неділю краще утриматися від фізичних зусиль, за винятком приготування їжі. Не залишайтеся на самоті під час Масляного тижня; це час для радісних прогулянок і розваг. Наші предки не схвалювали самотність у цей період.

Не відмовляйте гостям, якщо вони хочуть вас відвідати. Приймайте їх у чистій оселі (підготовленій заздалегідь упродовж Вузької Масляної) і запропонуйте обід чи вечерю. Також не забувайте, що ви також можете відвідати когось із привітаннями. Відвідування гостей - важлива традиція цього свята.

Утримуйтеся від переїдання. У християнстві це вважається гріхом, особливо в тиждень, що передує Великому посту. Якщо ви плануєте постити, то під час Сирного тижня варто уникати м'ясних продуктів і замінювати їх на молочні, сирні, сирні, горіхові та сухофруктові.

Читайте також:

Новини заразКонтакти