День Анни Зимової: що не можна робити 22 грудня в день Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці

День Анни 22 грудня - що не можна робити та історія свята / pixabay.com

Чому святу Анну, яку прийнято честувати 22 грудня, називають Темною, яких заборон треба дотримуватися жінкам та причому тут бджоли.

Щорічно 22 грудня православні християни відзначають свято Зачаття Пресвятою Анною та Іоакимом Пресвятої Богородиці Діви Марії. У православному церковному календарі свято також називають Зачаття, День святої Анни, Зачаття Святої Марії.

Земні Богоотці Іоаким та Анна були справжніми праведниками, проте Господь не обдарував їх нащадком до старості. У розпачі Іоаким відправився в пустелю молитися, а дружину Анну залишив під деревом. Жінка помітила в гілках пташине гніздо з пташенятами. Видовище це так зворушило її, що вона почала молитися Богу про дитину. Тоді-то Анна і пообіцяла, що якщо у неї з'явиться немовля, вона його віддасть в богослужіння.

Ангел зійшов на жінку у розпаці і сказав, що Бог почув молитви Іоакима та Анни, і подарує їм доньку, яка стане благословенням для всіх земних племен. Старе подружжя прибуло в Єрусалим, щоб подякувати Богові за благе знамення, і зачало Пресвяту Діву Марію, в майбутньому – мати Ісуса Христа.

Святі Іоаким та Анна зачали Діву Марію 22 грудня за православним церковним календарем / pixabay.com

Перша згадка Зачаття, як окремого церковного свята, припадає на 8 століття н.е. У цей день за православним календарем жінки та дівчатка на ім'я Анна відзначають іменини.

22 грудня за народним календарем

У народі 22 грудня прозвали Анною Зимовою, Анною Темною, Анною Холодною. Таку назву свято отримало через те, що світловий день в цю дату – найкоротший в році, а ніч – найдовша і темна через Зимове сонцестояння. Після Анни Зимової тривалість світлового дня починає збільшуватися. За слов'янським календарем 22 грудня також називали Зимовим Новоліттям і народженням Ярила-Сонця.

22 грудня - Анни Темної або Зимове сонцестояння / pixabay.com

Що можна і не можна робити на День Анни 22 грудня

Свята Анна вважається покровителькою всіх жінок, особливо матерів і тих, хто лише готується ними стати. Для вагітних жінок 22 грудня існує ряд заборон. Також їм рекомендується тримати в святкову добу піст, хоча від Різдвяного посту в цілому, на період якого випадає Зачаття Діви Марії, жінки, які стануть мамами, звільнені.

Материнська молитва за здоров'я і благополуччя своєї дитини і сім'ї в цей день набуває особливої сили. Крім того у святої Анни прийнято просити про зцілення вроджених недуг і безпліддя, а також про легкі пологи.

Свята Анна - покровителька жінок, матерів і вагітних / pixabay.com

Більшість заборон на День Анни 22 грудня стосується саме жінок. Приміром:

У зв'язку з тим, що церковний календар дає 22 грудня всім жінкам вихідний напередодні новорічних свят, раніше на Анни Темної вони збиралися разом, щоб обговорити план святкування і відпочити в колі подруг.

День святої Анни прийнято відзначати в колі близьких подруг і сім'ї / pixabay.com

Також Свята Анна, яку прийнято почитати 22 грудня, є покровителькою бджільництва. Тому власники вуликів присвячують цей день догляду за своїми крилатими вихованками, і моляться про рясний урожай меду влітку.

Інші новини:

Автор: Анна Підгорна
Новини заразКонтакти