Виразка на язику: причини появи і хвороби

Виразки на бічній стороні язика можуть виглядати і відчуватися по-різному в залежності від того, що їх викликає./ 048.ua

Виразки на бічній стороні язика можуть виглядати і відчуватися по-різному в залежності від того, що їх викликає.

Біль на краю язика може розвинутися з різних причин. Часто виразки в роті не є ознакою серйозного захворювання. Це можуть бути виразки, герпес або результат незначної травми.

У деяких випадках серйозні, повторювані або стійкі виразки в роті можуть бути симптомом основного захворювання.

У цій статті обговорюються можливі симптоми виразок на бічній стороні язика, повідомляє Medical News Today.

Ознаки та симптоми

Виразки на бічній стороні язика можуть виглядати і відчуватися по-різному в залежності від того, що їх викликає. Вони можуть бути:

Виразки на бічній стороні язика також можуть виникати разом з іншими симптомами, такими як набряк або утруднення жування або ковтання.

Читати такожГаджет дня: перші в світі навушники з синхронним перекладачем 40 мов

Більшість виразок у роті викликають незначні захворювання, але виразки на бічній стороні язика можуть бути ознакою основного захворювання, яке може зажадати медичної допомоги.

Стоматит

Виразки в роті-це невеликі нешкідливі виразки, які можуть з'явитися на мові. Симптоми виразки виразки включають:

Виразки, як правило, заживають самостійно через 7-10 днів. Вони не заразні.

Лікарі точно не знають, що викликає виразки, але Національна служба охорони Здоров'я Сполученого Королівства (NHS) зазначає, що їх можуть викликати такі фактори:

Гормональні зміни, такі як ті, що відбуваються під час вагітності, і генетика також можуть зробити виразки більш імовірними для деяких людей. Люди з хронічними захворюваннями, такими як запальне захворювання кишечника (СРК) і целіакія, також можуть відчувати їх.

Часті виразки можуть вказувати на основне захворювання, таке як дефіцит вітамінів, яке може вимагати медичної допомоги.

Герпес

Герпес-це бульбашки, наповнені рідиною, які виникають через інфекцію вірусом простого герпесу (ВПГ). Зазвичай вони з'являються навколо рота, але іноді розвиваються на мові.

Симптоми герпесу включають:

Деякі люди також відчувають лихоманку під час загострення герпесу.

Для повного загоєння герпесу потрібно близько 1 тижня. У цей час вони заразні, тому що рідина всередині них містить ВПГ. З цієї причини важливо уникати появи виразок і вживати заходів для запобігання передачі ВПГ інших.

Червоний плоский лишай порожнини рота

Червоний плоский лишай-це хронічне аутоімунне захворювання, яке може вражати шкіру і внутрішню частину рота. Червоний плоский лишай часто виникає тільки в роті, найчастіше на внутрішній стороні щік і з боків мови.

Симптоми червоного плоского лишаю включають:

Кілька факторів можуть сприяти виникненню червоного плоского лишаю, включаючи генетику, травму в роті, вірусні інфекції, такі як гепатит С, а також емоційний або фізичний стрес. Стан може пройти протягом декількох років, але для червоного плоского лишаю порожнини рота часто потрібно більше часу.

У важких випадках може знадобитися комбінація ліків і різних методів лікування, таких як терапія ультрафіолетовим світлом.

Еритроплакія

Еритроплакія-це стан, при якому в роті з'являються червоні плями. Це може статися в будь-якому місці в роті, в тому числі на бічній стороні язика. Якщо пластир відносно невеликий, людина може прийняти його за рану або виразку.

Люди можуть не помічати еритроплакію, оскільки вона може бути плоскою, безболісною і не викликати інших симптомів. Однак цей тип ураження іноді буває передраковим.

За даними Американського онкологічного товариства, найбільш частими причинами еритроплакії є:

Еритроплакія також може виникати поряд з лейкоплакією, аналогічним захворюванням, яке викликає білі ураження.

Рак

Рак може привести до появи виразок у роті декількома способами. Люди з раком порожнини рота можуть відчувати на мові ураження або нарости, що нагадують виразки. Зростання часто буває безболісним і спочатку невеликий, але може бути швидким.

У людей з іншими видами раку також можуть розвинутися виразки в роті у відповідь на деякі види хіміотерапії, імунотерапії або променевої терапії.

Приблизно 90% всіх видів раку порожнини рота є плоскоклітинні карциноми. Лікарі можуть видалити їх хірургічним шляхом. За даними NHS, у нього є високий шанс вилікувати рак, якщо лікарі виявлять його на ранній стадії.

На більш пізніх стадіях раку порожнини рота може знадобитися комбінація хірургічного втручання, променевої терапії та ліків.

Автор: Олена Кюпелі
Новини заразКонтакти