Нерегулярні місячні: симптоми захворювання і причини

Під час менструації відбувається відторгнення ендометрія, який є слизовою оболонкою матки / liberty-rb

Під час менструації відбувається відторгнення ендометрія, який є слизовою оболонкою матки.

Нормальна тривалість менструального циклу жінки становить 28 днів, але це залежить від людини. Нерегулярні менструації-це коли тривалість циклу перевищує 35 днів або якщо тривалість варіюється.

Під час менструації відбувається відторгнення ендометрія, який є слизовою оболонкою матки. Це виглядає як кровотеча з матки, яка виходить через піхву.

Місячні зазвичай починаються в період статевого дозрівання, у віці від 10 до 16 років, і тривають до менопаузи, коли жінці від 45 до 55 років.

Нерегулярні місячні, також звані олігоменореєю, можуть виникати при зміні методу контрацепції, гормональному дисбалансі, гормональних змінах під час менопаузи і вправах на витривалість.

Читати такожСмерть в ранньому віці: вчені назвали небезпечні особливості менструації

Лікування нерегулярних менструацій в період статевого дозрівання і в період менопаузи зазвичай не потрібно, але якщо нерегулярні періоди відбуваються в репродуктивному віці, може знадобитися консультація лікаря.

Причина

При регулярних менструаціях цикл жінки слід передбачуваною схемою. Більшість з них пов'язані з виробленням гормонів. Два гормони, що впливають на менструацію, - це естроген і прогестерон. Це гормони, що регулюють цикл.

Гормональні впливи

Зміни життєвого циклу, що впливають на гормональний баланс, включають статеве дозрівання, менопаузу, вагітність і пологи, а також грудне вигодовування.

У період статевого дозрівання організм зазнає серйозних змін. Для досягнення балансу між естрогеном і прогестероном може знадобитися кілька років, і в цей час нерідко виникають нерегулярні місячні.

Перед менопаузою у жінок часто бувають нерегулярні місячні, і кількість крові може варіюватися. Менопауза настає після 12 місяців з моменту останньої менструації жінки. Після менопаузи у жінки більше не буде менструацій.

Під час вагітності менструація припиняється, і у більшості жінок немає менструацій під час годування груддю.

Протизаплідні засоби можуть викликати нерегулярне кровотеча. Внутрішньоматкова спіраль (ВМЗ) може викликати сильну кровотечу, а протизаплідні таблетки можуть викликати кров'янисті виділення між менструаціями.

Коли жінка вперше приймає протизаплідні таблетки, у неї можуть виникати невеликі кровотечі, які, як правило, коротше і легше звичайних. Зазвичай вони проходять через кілька місяців.

Інші зміни, пов'язані з нерегулярними менструаціями, включають:

Ряд розладів також пов'язаний із затримкою або нерегулярністю менструації.

Симптом

Менструальний цикл триває близько 28 днів, але може варіюватися від 24 до 35 днів, залежно від людини.

У більшості жінок щорічно буває від 11 до 13 менструацій. Кровотеча зазвичай триває близько 5 днів, але може варіюватися від 2 до 7 днів.

Коли менструація тільки починається, на встановлення регулярного циклу може піти до 2 років. Після статевого дозрівання у більшості жінок менструація проходить регулярно. Проміжок часу між кожним періодом однаковий.

Однак у деяких жінок час між менструаціями і кількість пролитої крові значно різняться. Це називається нерегулярними менструаціями.

Основною ознакою нерегулярних менструацій є період, що перевищує 35 днів, або якщо він різниться за тривалістю.

Якщо є зміни в кровотоці або з'являються згустки діаметром більше 2,5 сантиметрів, це також вважається ненормальним.

Ускладнення

Нерегулярні місячні іноді можуть вказувати на проблеми зі здоров'ям, а деякі з них можуть привести до подальших проблем, наприклад, до проблем з фертильністю.

Синдром полікістозних яєчників ( СПКЯ) - це стан, при якому в яєчниках розвивається ряд невеликих заповнених рідиною мішечків, відомих як кісти.

У жінки з СПКЯ не відбувається овуляції, і вона не виділяє яйцеклітину щомісяця. Симптоми включають нерегулярні менструації або їх відсутність, ожиріння, вугри і надлишковий ріст волосся.

У жінок з СПКЯ незвично високий рівень чоловічого статевого гормону андрогену або тестостерону.

Захворювання щитовидної залози може викликати нерегулярні місячні. Щитовидна залоза виробляє гормони, що впливають на обмін речовин в організмі.

Рак шийки матки або матки в рідкісних випадках може викликати кровотечу між менструаціями або під час статевого акту.

Ендометріоз-це стан, при якому клітини, які зазвичай знаходяться всередині матки, звані клітинами ендометрію, ростуть поза нею. Іншими словами, внутрішня оболонка матки знаходиться поза нею.

Клітини ендометрію-це клітини, які виділяються щомісяця під час менструації, тому ендометріоз найчастіше вражає жінок в дітородному віці.

Зростання клітин, що викликає ендометріоз, не є злоякісним. Симптомів може не бути, але це може бути болісно і привести до інших проблем. Якщо кров застряє в навколишніх тканинах, вона може пошкодити тканину, викликаючи сильний біль, нерегулярні місячні і безпліддя.

Запальні захворювання органів малого таза ( ВЗОМТ) - це інфекція жіночої репродуктивної системи. Серед жінок це найбільш часте і серйозне ускладнення інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), крім СНІДу.

При ранньому виявленні його можна лікувати антибіотиками, але якщо він поширюється, він може пошкодити маткові труби і матку, що призведе до хронічного або тривалого болю. Є багато симптомів, в тому числі кровотеча між менструаціями і після сексу.

Домашні засоби

Підтримка здорового способу життя може допомогти знизити ризик деяких причин нерегулярних менструацій.

Це включає в себе:

Вважається, що деякі лікувальні трави, такі як чорний кохош, Чорниця, корінь солодки і куркума, допомагають, але дослідження не підтвердили їх ефективність, і вони можуть мати побічні ефекти. Краще спочатку поговорити з лікарем.

Автор: Олена Кюпелі
Новини заразКонтакти