Названо емоційний стан, який може послабити імунну систему

Самотність може зробити вашу імунну систему менш стійкою / Indianexpress

Самотність може зробити вашу імунну систему менш стійкою.

Соціальна ізоляція може вплинути на наше фізичне та психічне здоров'я і навіть вплинути на нашу імунну систему.

Однак існує різниця між соціальною ізоляцією та самотністю-і існують способи відчувати себе менш самотніми навіть у соціальній ізоляції. Ось що вам потрібно знати.

Хронічне самотність може послабити імунну систему

"Самотність може зробити вашу імунну систему менш стійкою", - каже сома Мандал, доктор медичних наук, терапевт.

"Більш самотні люди, як правило, відчувають більший стрес», говорить вона. Стрес, викликаний самотністю, може активувати адренокортикальну систему, також відому як реакція»бий або біжи". Хоча така відповідь корисна у випадку реальної загрози, вона може стати небезпечною, якщо постійно активувати її з плином часу.

Читати такожЛаванда допомагає проти стресу і безсоння: названі інші переваги

"Хронічне самотність може призвести до погіршення нашої здатності реагувати на потенційні інфекції, А також до сили нашої імунної відповіді", - говорить Чираг Шах, доктор медичних наук, лікар швидкої допомоги.

Наприклад, пара досліджень, проведених у 2013 році, показала, що у одиноких дорослих більше запалень у відповідь на стрес. Хоча в дослідженнях брали участь лише 134 та 144 учасники відповідно, вони підтверджують інші дослідження на тваринах, які виявили зв'язок між самотністю та запаленням, говорить Мандал.

Запалення-це реакція на тілесні ушкодження: білі кров'яні тільця переміщаються в пошкоджену ділянку, що може викликати набряк або почервоніння. Подібно до реакції боротьби або втечі, запалення корисно, коли воно необхідно, але коли воно виникає з часом, воно може негативно позначитися на здоров'ї.

"Таке хронічне запалення може призвести до інших захворювань, таких як серцева хвороба, рак та деменція. Це також може вплинути на здатність імунної системи боротися з вірусними інфекціями », - пояснює Мандал.

Ще багато чого належить з'ясувати про те, як саме самотність впливає на здоров'я, і необхідні більш масштабні дослідження. Однак ясно, що самотність пов'язана з посиленням стресу і запалень, які пов'язані з негативними наслідками для здоров'я.

«Хоча необхідно провести більш масштабні та надійні дослідження, ці дослідження продовжують базуватися на теорії про те, що самотність недоречно активує реакцію на стрес», - говорить Шах.

Як відчувати себе менш самотнім під час соціальної ізоляції

Важливо розуміти, що самотність і соціальна ізоляція - це не одне і те ж.

"Соціальна ізоляція-це об'єктивний фізичний поділ людей, наприклад, проживання на самоті; самотність-це суб'єктивне хворобливе почуття самотності або розлуки", - говорить Мандал.

Дослідження показали, що ваше здоров'я впливає на ваше сприйняття самотності, а не на об'єктивне вимірювання вашої соціальної взаємодії. Наприклад, дослідження 2017 року показало, що люди, які вважали себе самотніми, мали більше симптомів застуди, ніж люди, які не відчували себе самотніми.

Отже, під час соціальної ізоляції важливо робити все можливе, щоб зменшити почуття самотності, навіть якщо ви застрягли вдома. За словами Шах, ви все ще можете зменшити свій психологічний стан дистресу - включаючи самотність-при дотриманні принципів соціального дистанціювання.

Наприклад, дослідження 2019 року показало, що наявність доступу до простих технологій, таких як радіо, телебачення або планшет, зменшило почуття самотності у учасників дослідження, більше половини з яких повідомили про погане психічне здоров'я.

Дослідження, проведене в 2016 році за участю 591 літньої людини, показало, що використання соціальних технологій, включаючи Skype і Facebook, знижує почуття самотності.

Однак для молодих людей соціальні мережі мають більш складне ставлення до самотності. Facebook, Instagram та Snapchat 30 хвилин на день, мали менше самотності, ніж ті, хто користувався соціальними мережами без обмежень у дослідженні 2018 року серед 143 студентів, які обмежували використання Facebook, Instagram та Snapchat 30 хвилин на день.

За словами Мандала, під час соціального дистанціювання технології найбільш ефективні, коли вони використовуються для безпосередньої взаємодії з іншими. Спілкування в відеочаті, віртуальна тренування або участь у віртуальному книжковому клубі, ймовірно, зроблять більше для боротьби з самотністю, ніж просто публікація або скролінг в соціальних мережах.

«Ми можемо зробити так багато речей, щоб допомогти іншим людям, і ми все ще можемо залишатися в безпеці в наших власних вітальнях", - каже вона.

Автор: Олена Кюпелі
Новини заразКонтакти