Свербить тіло вночі: причини і способи лікування

Причини цього можуть варіюватися від природних до більш серйозних проблем зі здоров'ям/Pixabay

Причини цього можуть варіюватися від природних до більш серйозних проблем зі здоров'ям.

Коли свербить тіло вночі, це досить неприємно і може регулярно порушувати сон. Причини цього можуть варіюватися від природних до більш серйозних проблем зі здоров'ям.

Природні причини

Для більшості людей нічний свербіж може бути викликаний природними механізмами. Природні циркадні ритми або добові цикли вашого тіла впливають на функції шкіри, такі як регулювання температури, баланс рідини і бар'єрний захист.

Ці функції змінюються вночі. Наприклад, температура тіла і приплив крові до шкіри підвищуються ввечері, зігріваючи шкіру. Підвищення температури шкіри може викликати свербіж.

Вивільнення певних речовин вашим організмом також залежить від часу доби. Вночі ви виділяєте більше цитокінів, що підсилює запалення. Тим часом сповільнюється вироблення кортикостероїдів - гормонів, що зменшують запалення.

Крім цих факторів, ваша шкіра втрачає більше води вночі. Як ви могли помітити в сухі зимові місяці, пересохла шкіра свербить.

Коли протягом дня з'являється свербіж, робота і інші дії відволікають вас від дратівливих відчуттів. Вночі менше відволікаючих чинників, що може посилити свербіж.

Причини, пов'язані зі здоров'ям

Поряд з природними циркадними ритмами вашого тіла, ряд різних станів здоров'я може викликати посилення свербіння шкіри вночі. Це включає:

Лікування сверблячки шкіри в нічний час

Ось кілька ліків і домашніх засобів для полегшення нічного сверблячки на шкірі.

Ліки, що відпускаються за рецептом і без рецепта

Якщо захворювання, таке як нервовий розлад або синдром неспокійних ніг, викликає свербіж, зверніться до лікаря для лікування. Щоб вилікувати нічний свербіж самостійно, ви можете спробувати ліки, що відпускаються без рецепта або за рецептом. Деякі з цих ліків просто знімають свербіж. Інші допомагають вам заснути. Деякі роблять і те, і інше.

Альтернативні методи лікування

Щоб заснути, спробуйте мелатонін. Цей природний гормон допомагає регулювати сон. Коли ви приймаєте його на ніч, він надає заспокійливу дію, яка може допомогти вам заснути під час свербіння.

Домашні засоби і зміни способу життя

Якщо стрес погіршує стан вашої шкіри, спробуйте такі методи, як медитація, йога або прогресивне розслаблення м'язів, щоб заспокоїти свій розум.

Ви також можете зустрітися з терапевтом із когнітивно-поведінкової терапії (КПТ). Ця програма допомагає позбутися від деяких шкідливих думок і дій, які посилюють ваш стрес.

Ви також можете спробувати ці домашні засоби:

Якщо у вас свербить шкіра ночами

Коли звернутися до лікаря

Зверніться до лікаря або дерматолога, якщо:

Автор: Олена Кюпелі
Новини заразКонтакти