Болить печінка: симптоми, причини, лікування

Печінка також є детоксифікуючим органом / Аіф-Україна

Втрата ваги і зниження рівня холестерину, є першими лініями захисту.

Біль у печінці, як і біль у підшлунковій, може приймати кілька форм. Більшість людей відчувають її як тупе, пульсуюче відчуття в правому верхньому відділі живота. Біль у печінці також може відчуватися як колька, від якої перехоплює подих. Іноді біль супроводжується набряком, а іноді люди відчувають променеву біль у спині або правій лопатці.

Печінка перетворює харчові поживні речовини в продукти, які нам необхідні для правильного функціонування нашого організму. Печінка також є детоксифікуючим органом. Коли ви відчуваєте біль у печінці, це сигнал про те, що в організмі відбувається щось, що необхідно усунути.

Біль у печінці

Можливі причини

Можливі причини та пов'язані з ними умови включають в себе: надмірне вживання алкоголю, гепатит, неалкогольну жирову хворобу печінки, цироз печінки, Синдром Рейє, гемохроматоз, рак печінки.

Іноді біль, що відчувається в тій же області, насправді викликаний проблемами жовчного міхура, підшлункової залози або нирок.

Втрата ваги і зниження рівня холестерину, є першими лініями захисту


 

Пов'язані симптоми

Коли ваша печінка має якісь проблеми, є симптоми, які, як правило, супроводжують біль.

Читайте такожБіль у шлунку: коли потрібно йти до лікаря

Робота печінки полягає в тому, щоб виводити токсини і допомагати вимивати відходи і перетворювати їжу в поживні продукти, необхідні вашому організму. Якщо ваша печінка страждає від якого-небудь захворювання, ці процеси не виконуються ефективно. Це означає, що ваше тіло буде реагувати, показуючи ознаки токсичності.

Супутні симптоми

Лікування

Якщо ви відчуваєте біль у печінці вранці після важкої їжі або ночі вживання алкоголю, пийте багато води.

Намагайтеся уникати жирної або важкої їжі протягом декількох днів і сядьте прямо, щоб зняти тиск з печінки.

Якщо біль триває більше кількох годин, вам слід призначити зустріч з лікарем.

Якщо ви відчуваєте нудоту, запаморочення або галюцинації у поєднанні з болем в печінці, вам може знадобитися невідкладна допомога.

Дієта і зміна способу життя

Лікування болю в печінці буде залежати від того, що його викликає. Важливо почати з розгляду того, що ви їсте і п'єте.

Печінка є одним з небагатьох органів в організмі, який може відновлювати себе.

Дослідження печінки мишей показали, що занадто низький вміст білка в раціоні призводить до значного зменшення об'єму печінки.

Інші зміни способу життя, такі як втрата ваги і зниження рівня холестерину, є першими лініями захисту, коли справа доходить до лікування причин болю в печінці.

Неалкогольна жирова хвороба печінки лікується майже виключно шляхом зміни режиму харчування і фізичних вправ.

Діагностика

При зверненні до лікаря, він перевірить наявність запалення в області печінки і задасть кілька запитань щодо способу життя і характеру болю. Можливо, вам знадобиться аналіз крові, щоб перевірити, чи правильно працює ваша печінка.

Прогноз

Отримуючи належну медичну допомогу, змінюючи свій раціон харчування і спосіб життя, можна ефективно боротися з більшістю захворювань печінки.

Біль у печінці часто сигналізує про серйозну проблему у вашому тілі. Це не те, що треба відкладати. Обговоріть зі своїм лікарем проблеми в печінці, щоб визначити відповідний курс дій.

Автор: Олена Кюпелі
Новини заразКонтакти