В Україні набуває популярності страхування відповідальності директорів компаній – експерт ІНГО

В Україні набуває популярності страхування відповідальності директорів компаній – експерт ІНГО

Таким чином компанія може компенсувати фінансові збитки, завдані третім особам через недостатню кваліфікованість директора.

В Україні зростає попит на страхування відповідальності директорів та посадових осіб (Directors and Officers Liability - D&O). Як повідомила Надія Гузій, фахівець департаменту андерайтингу «Страхової компанії ІНГО», останнім часом кількість звернень українських компаній за такою послугою зросла на 20%.

Таким чином компанія може компенсувати фінансові збитки, завдані третім особам через помилки управлінського складу.

Як пояснили в «ІНГО», цей вид страхування користується попитом перш за все на держпідприємствах та підприємствах критичної інфраструктури – саме в таких компаніях найчастіше трапляються випадки, коли їхня діяльність може критично впливати на функціонування як окремого міста чи регіону, так і цілої країни.

Потенційними позивачами проти директорів можуть бути аціонери, працівники, екологи, регулюючі органи, кредитори, банки, клієнти, постачальники, митники. Разом з тим, зазвичай більшість претензій подають регулюючі органи та акціонери.

Наприклад, акціонери доволі часто позиваються у зв’язку із незваженою діяльністю, що призвела до падіння ціни акцій компанії або неплатоспроможності. Працівники компанії часто подають позови через випадки дискримінації або якщо їх неправомірно звільнили. Клієнти можуть позиватися через спотворення чи фальсифікацію інформації. Висувати вимоги може і нова рада директорів проти колишніх управлінців через помилкові рішення.

Для таких випадків страхування відповідальності D&O передбачає покриття, що складається з двох частин – Side A та Side B.

Side A – це покриття індивідуальних збитків або збитків, що не підлягають відшкодуванню. Така послуга забезпечує покриття збитків в результаті ймовірних протиправних дій окремого директора чи посадової особи, якщо компанія не бажає або не може відшкодовувати такі збитки. Якщо такого покриття немає, особисті активи винної особи можуть бути конфісковані або їх може бути недостатньо для повного врегулювання вимоги.

Side B – це відшкодування витрат компанії. Таке покриття діє там, де компанія може і готова відшкодувати окремому директору чи директорам збитки за їхні ймовірні протиправні дії. Ця частина покриття відшкодовує витрати компанії та може розглядатися як захист балансової звітності.

Такий вид страхування зазвичай поширюється на всіх теперішніх, майбутніх та минулих директорів, а також посадових осіб та службовців, які виконують управлінську або наглядову роль у компанії та її дочірніх підприємствах. Крім того, договір може покривати відповідальність невиконавчих директорів.

Автор: Олег Макаров
Новини заразКонтакти