Українці запасаються туалетним папером, що дорожчає - експерти закликають не створювати ажіотажу

Фото: Pixabay

Про здорожчання туалетного паперу у поточному кварталі у коментарі розповів економічний експерт Віктор Медвідь, коментуючи нещодавні дискусії навколо прогнозованого росту цін на паперово-гігієнічну продукцію в Україні.

У багатьох країнах Європи туалетний папір і паперові рушники значно виросли в ціні ще минулого року, в той час, як українські виробники аналогічної продукції, зокрема і флагман галузі Київський картонно-паперовий комбінат, до останнього намагаються утримувати ціни на свої вироби.

Однак, якщо зважити на енергетичну кризу у нашій країні, туалетний папір таки дорожчатиме. До кінця року, за прогнозом експерта Андрія Новака, ціна на цей товар може вирости в цілому на 50-60%.

А протягом поточного кварталу - на 30%, прогнозує Віктор Медвідь.

«Щодо туалетного паперу вітчизняного виробництва, то вже за підсумками першого кварталу 2023 року він може подорожчати на 30%. Наразі ключовим питанням є підвищення ціни на електроенергію для промислових підприємств. ЇЇ вартість збільшується в середньому на 6,50 грн за кВт-год. При цьому на сьогоднішній день електроенергія не подається у потрібних для виробництва обсягах, тому доводиться купувати дизельні генератори та відповідно пальне до них. Вартість електроенергії у такому випадку додатково зростає на кожному кіловаті в середньому на 15 грн, при цьому собівартість продукції збільшується загалом на 20 грн на кіловат. Безумовно, така тенденція призведе до підвищення вартості товарів. Ріст цін на таку споживчу продукцію, як туалетний папір, паперові рушники, серветки сягне до 30% вже протягом поточного кварталу», - пояснив економічний експерт.

При цьому Віктор Медвідь застерігає українців від ажіотажу навколо туалетного паперу, адже дефіциту цього продукту найближчим часом не прогнозується. Наприклад, ККПК, виробник торгової марки «Обухів 65», скорочувати своє виробництво у поточному році не планує.

«А от що стосується формування запасів туалетного паперу за старими цінами, то це не буде зайвим. Коли є вільні кошти, безумовно, варто робити резервні покупки, якщо ми говоримо про окремі домогосподарства. У цьому є сенс в короткостроковій перспективі», - зауважує Віктор Медвідь.

При закупах слід звертати увагу не лише на ціну, але й на якість продукції. Скажімо, бренд «Обухів 65», через його популярність, часто підробляють недобросовісні компанії. Ціни на таку фейкову продукцію можуть бути нижчими за вартість оригіналу, проте покупець ризикує своїм здоров’ям, придбавши підробку, адже такий папір може виявитися неякісним і навіть небезпечним.

Автор: Олег Макаров
Новини заразКонтакти