Шок від COVID-19: експерт дав похмурий прогноз щодо курсу долара

Долару пророкують падіння індексу на 35% / Подробиці

Стівен Роуч прогнозує падіння широкого індексу долара на 35%.

Рішучі бюджетні заходи, розпочаті в США у відповідь на шок COVID-19, не позбавлені серйозних наслідків, заявив колишній голова і головний економіст Morgan Stanley Asia, старший науковий співробітник Єльського університету Стівен Роуч.

На його думку, розмір внутрішніх заощаджень у США, який вже був низьким, тепер рухається в зону від'ємних значень, що ймовірно призведе до рекордних розмірів дефіциту рахунку поточних операцій і значного зниження вартості долара, пише НВ.

Експерт стверджує, що криза COVID-19 стала особливо жорстким ударом для США, які вже давно балансують на тонкій грані недостатніх заощаджень.

Він звернув увагу на те, що не маючи достатніх власних заощаджень, але бажаючи інвестувати і рости, США зазвичай займають надлишкові заощадження у зарубіжних країн, і тому вони зберігають хронічний дефіцит рахунку поточних операцій, щоб залучити іноземний капітал.

Читати такожЕксперти попередили про новий стрибок долара: коли курс піде вгору«Завдяки «непомірному привілею» американського долара, що грає роль домінуючої резервної валюти світу, ці запозичення зазвичай фінансуються на вкрай привабливих умовах: зазвичай не потрібно ніяких процентних або валютних поступок, які в інших випадках необхідні для компенсації ризиків іноземних інвесторів. Але так було раніше. В епоху COVID-19 традиційні уявлення не працюють», - пояснив економіст.

Експерт не виключає, що в епоху COVID-19 рівень чистих національних заощаджень цілком може впасти до -5% або навіть -10% за найближчі 2-3 роки.

Роуч також підкреслив, що частка долара у світових валютних резервах знизилася з трохи більше 70% у 2000 році до трохи менше 60% сьогодні, а заходи США щодо стримування пандемії COVID-19 стали катастрофічним провалом.

«З огляду на те, що інфляційна реакція зазвичай запізнюється, а ФРС зберігає екстраординарно м’яку монетарну політику, основний тягар поступок має лягти на валюту, а не процентні ставки. Саме тому, я прогнозую падіння широкого індексу долара на 35% протягом наступних 2−3 років», - прогнозує економіст.

Читати такожЩо буде з доларом після карантину: експерти дали прогноз

Він нагадав, що у такого сильного падіння долара є історичні прецеденти.

«Хоча пандемія COVID-19 поширилася з Китаю, валютний COVID-шок, схоже, буде зроблений в Америці», - додав Роуч.

Нагадаємо, раніше експерт дав несподіваний прогноз курсу долара до 2021 року.

Автор: Олексій Тесля
Новини заразКонтакти