Дипломат передрік серйозний удар по економіці РФ у разі відключення SWIFT

Росія зможе вирішити питання з відсутністю SWIFT на декілька місяців, проте потім на російську економіку очікує колапс - дипломат / Reuters

Цього разу Захід може зробити рішучий крок у питанні відключення Росії від SWIFT, вважає Олександр Левченко.

Відключення Росії від міжнародної міжбанківської системи є серйозним аргументом Заходу. Москва спробує замінити платіжну систему, однак зробити це буде дуже складно. Росія продає енергоресурси, а також інші товари і послуги, а західні країни в якості платіжної системи визнають тільки SWIFT. Існує ймовірність, за якої Європа реалізує такий сценарій, тому що ініціатором виступає авторитетна Європейська народна партія. Про це заявив український дипломат Олександр Левченко.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що заяви Заходу про відключення РФ від SWIFT є серйозним аргументом у боротьбі з агресією Москви. При цьому замінити платіжну систему стане вкрай складним завданням для Кремля.

"Вони спробують якось замінити, можливо, зроблять систему платежів всередині Росії, але в плані міжнародних розрахунків замінити цю систему буде дуже складно", - вважає дипломат.

За його словами, якщо Росію відключать від міжнародної міжбанківської системи, російській економіці буде завдано серйозної шкоди. Для міжнародних розрахунків російські платіжні системи не працюють, а Захід визнає тільки SWIFT. Російській владі вдасться вирішити питання на декілька місяців, проте потім будуть колосальні проблеми.Читати такожУ Лаврова пояснили дії Росії у разі відключення від SWIFT

"Росія продає не тільки газ, а й нафту, електроенергію, товари, послуги. І явно для міжнародних розрахунків російська система не буде працювати, тому що всі зарубіжні партнери визнають тільки одну систему — SWIFT. Тому це боляче вдарить по Росії. Розраховуватися тільки готівкою - може, на місяць - два у них готівки є, а далі буде колапс", - стверджує Левченко.

Також він додав, що наразі Захід може реалізувати своє попередження Росії щодо SWIFT. Про це свідчить позиція Європейської народної партії – впливової політичної сили у Європі. Західний світ демонструє, що нові загрози Москви зіштовхнуться з серйозними діями у відповідь.Читати такожЕксперт пояснив, до чого призведе відключення Росії від SWIFT

"Цього разу зволікати вже не будуть, до того ж ініціатором відключення SWIFT стала Європейська народна партія, це найбільше парламентське угруповання у Європарламенті, у якого є представники у Єврокомісії, більшість. Росія зрозуміла цей не просто натяк, а рішучий крок європейської спільноти, що дії будуть відповідні, що терпіти агресивність Кремля не збираються. Думаю, це протверезить багатьох політиків у Москві", - підкреслив Олександр Левченко.

Відключення Росії від SWIFT

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти