Депутати розробляють новий механізм врегулювання проблеми боргів між учасниками ринку газу - Асоціація

Депутатами розробляється новий механізм врегулювання заборгованостей за газ / pixabay

Вирішити проблему заборгованості потрібно шляхом або взаємного списання штучного боргу між учасниками ринку газу, або часткової компенсації, кажуть експерти.

Проблема заборгованості, що виникла між суб'єктами ринку природного газу за період дії ПСО (2015-2020 рр.), не повинна бути вирішена за рахунок споживачів, її необхідно вирішувати за рахунок державних механізмів.

Про це заявив перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів (АПЕ) Євген Нацвін-Степанов в ефірі ток-шоу Energy Freedom з Андрієм Куликовим.

"Ця проблема не може бути врегульована за рахунок споживачів. Тому що не споживачі стали причиною її виникнення. Цю заборгованість потрібно врегулювати за рахунок державних органів та інституцій, а також інших механізмів, бо причиною її виникнення стали прорахунки в державному регулюванні галузі у 2016-2018 роках», — сказав він.

За словами Нацвіна-Степанова, заборгованість постачальників перед НАК "Нафтогаз України" на цей час становить 23,6 млрд грн, борг теплокомуненерго виріс до 59,4 млрд грн, з тому числі тільки за минулий рік на 23,7 млрд грн., борг ТЕЦ - 11,6 млрд грн.

Читайте такожПриродний газ в Україні запропонували замінити аналогом: скільки коштує паливоЕксперт упевнений, що вирішити проблему заборгованості, що виникла з вини держави потрібно шляхом або взаємного списання цього штучного боргу між учасниками ринку газу, або часткової компенсації.

"Ці борги не дозволяють державним і комунальним підприємствам ремонтувати й осучаснювати обладнання та газові мережі, є непідйомним тягарем для місцевих органів влади та місцевих бюджетів, вони загрожують банкрутствами підприємствам галузі, а найголовніше – не дозволяють їм перейти на повноцінні ринкові відносини», - зазначає представник Асоціації.

Євген Нацвін-Степанов зазначив, що наразі депутатами розробляється новий механізм врегулювання цієї заборгованості через суміщені механізми взаємного списання і часткової компенсації.

«Для того, щоб навести лад у галузі, необхідно оперативно провести аудит боргів і з'ясувати точний їхній розмір, розібратися - хто, кому і за що дійсно винен. І в результаті компенсувати або списати ці борги, що виникли внаслідок недалекоглядних дій влади», - резюмував експерт.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано Проект Закону Про внесення змін до Закону України «Про ринок природного газу» та інших законів щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу (№3800-1), який покликаний вирішити проблеми, що виникли в результаті державного регулювання на ринку природного газу.

Автор: Олег Макаров
Новини заразКонтакти