Співачка SOWA: артистам-утікачам усе сходить із рук

Залишаються питання до артистів-утікачів - співачка SOWA / Главред

У відвертому інтерв'ю артистка розповіла про розчарування у своїх колегах по цеху.

Українська співачка SOWA не приховує своє невдоволення і здивування від вчинків українських артистів, які втекли з України після початку повномасштабної війни, яку розв'язала Росія.

В інтерв'ю Главреду SOWA відповіла, як ставиться до артистів, які залишили Україну, а також чи зможуть вони повернути свою популярність.

Яких артистів чоловічої статі, які втекли за кордон, ви знаєте?

Їх багато, і не тільки чоловіків. Деякі артистки-жінки теж виїхали за кордон і транслюють у своїх соцмережах дивні наративи.

Тарас Голубков - він отримав дозвіл на виїзд з України за кордон від Мінкульту. Міністерство пізніше підтвердило, що Голубков отримав дозвіл обманом. Режисер надав документи, що їде за кордон знімати документальний фільм про війну спільно з латвійським продакшном Porta Bonanza SIA. Однак це виявилося брехнею. Насправді, він поїхав знімати кліп російській співачці Клаві Кокі. Я була причетна до цього режисера: він знімав нам із Меловіном відеороботу на пісню "Таємний знак". Я була шокована його вчинком.

Юрій Бардаш - однозначно зрадник. Тут навіть нема про що говорити. Цинічно отримав російський паспорт і тепер хизується ним. У мене просто не вкладається в голові, як можна бути таким продажним.

Олексій Потапенко - ну що тут сказати, цинічно з його боку. Ще й у компанії з росіянами проводить час.

Влад Яма - теж досі невідомо, як він поїхав, але в інтерв'ю Славі Дьоміну він говорив, що встиг перетнути кордон до того, як його закрили. Але... залишається питання до нього.

Олег Винник - наскільки мені відомо, він давно жив на дві країни. Але, звісно, мене здивувало, що він вчинив так, тому що був улюбленцем усіх жінок України. Він міг надавати своїм "вовчицям" моральну підтримку, тому що зараз важко всім. Кажуть, що в нього великі проблеми зі здоров'ям.

Анатолій Євдокименко - онук співачки Софії Ротару, теж намагався разом із батьком незаконно втекти. Прикордонники їх спіймали, але все ж таки йому вдалося виїхати з України.

Звісно, це дуже засмучує, бо таким все сходить з рук.

Яке ставлення у вас особисто до їхнього вибору? Чому вони не живуть в Україні?

Моє ставлення до артистів, які обрали не жити в Україні у важкі для країни часи, неоднозначне. З одного боку, я відчуваю розчарування і навіть обурення, коли бачу, що деякі відомі особистості, замість того, щоб підтримувати свою батьківщину, обирають переїхати за кордон. Це можна сприймати, як зраду, особливо, коли інші громадяни залишаються і борються за майбутнє України.

З іншого боку, я розумію, що кожен має право ухвалювати рішення, які вважає найкращими для себе та своєї родини. Можливо, деякі з них мали особисті чи професійні причини такого кроку. Важливо також враховувати, чи продовжують вони підтримувати Україну, навіть перебуваючи за кордоном, наприклад, через благодійні внески чи інформаційну підтримку. Якщо на прикладі сім'ї Сергія Бабкіна говорити, то він, як батько трьох дітей, мав право виїхати, тим паче, що в Харкові небезпечно жити. Головне, щоб він фінансово підтримував ЗСУ.

Однак, якщо артисти виїхали, використовуючи корупційні схеми або уникаючи законних обов'язків, це, безумовно, підриває довіру до них як до громадян і як до публічних осіб. І з кумира мільйонів українців людина одразу потрапляє в бан.

Чи прийме їх аудиторія, якщо вони повернуться?

Риторичне запитання. Я не можу відповідати за всіх. Але все дуже змінюється, з'являються нові кумири.

Чи варто обмежувати їхні треки в радіоефірі?

Питання дуже дискусійне. З одного боку, якщо артисти виїхали з країни через небажання підтримувати свою батьківщину в скрутні часи, це, безумовно, можна розглядати, як непатріотичний вчинок. Такі дії викликають негативну реакцію в суспільстві.

Крім цього, потрібно врахувати події, за яких вони виїхали. Якщо це було зроблено законно, вони мали на це право. Але якщо вони використовували корупційні схеми або заплатили гроші для виїзду, це однозначно порушення закону і моральних норм.

Важливо також враховувати творчий внесок цих артистів. Їхні твори можуть бути цінними з культурної точки зору і мати значення для слухачів, особливо якщо вони українською мовою. Якщо пісні російськомовні, і артист продовжує випускати їх російською мовою, то, звісно, потрібно обмежити їхні треки в радіоефірі. Наприклад, Потап хоч і намагається випускати що-небудь україномовне, але при цьому сидить за кордоном і в соцмережах не висвітлює війну в Україні. Особисто я б його закенсилила, якби ухвалювала рішення. Тому слід зважувати всі "за" і "проти" перед тим, як ухвалювати рішення про обмеження їхньої музики в ефірі.

Хто така співачка SOWA?

SOWA - українська співачка та авторка пісень.
Фіналістка телепроєкту "Українська пісня/Ukrainian Song Project", учасниця фестивалю "Atlas Weekend" та національних відборів пісенного конкурсу "Євробачення 2022" і "Євробачення 2023". Лауреатка всеукраїнських та міжнародних конкурсів і фестивалів.

Новини заразКонтакти