Фанати Кремля. Чому активізувалися прихильники Путіна та як їх карають

В Одессе женщина пыталась повесить российский триколор / Полиция Одесской области

Незначна частина українського суспільства досі залишається прихильниками РФ. Для правоохоронних органів України виявлення таких осіб стало непростим завданням.

Останнім часом в Україні відбулося кілька гучних випадків за участі прихильників «русского мира». Навіть на третьому році повномасштабної війни, після сотень російських атак по українській землі, у них досі виникають симпатії до путінського режиму та його дій в Україні, при цьому проявляючи зневагу до співгромадян.

Що відбувається з путінськими симпатиками в Україні та чому цих випадків більшає – дізнавався Главред.

Зневажав військових і радів їхній загибелі

Одним з останніх випадків, який обурив користувачів Мережі, стала поведінка 45-річного уродженця Харкова Дениса Віценка. Зокрема, чоловік, перебуваючи у Києві, записував обурливі відео, на яких радів смертям військових та називав загиблих "у*банами", "бандерівцями", дивуючись великій кількості прапорців на Майдані Незалежності. Також чоловік був незадоволений рекламою окремих підрозділів Сил оборони України та публічно називав бійців цих підрозділів "неонацистами".

Денис Віценко, який останнім часом проживав у Києві, в Мережі відомий як музичний викладач, засновник музичних проєктів, автор багатьох пісень і людина, яка відіграла безліч концертів.

Відео порушника поліція знайшла під час моніторингу соцмереж, після чого спільно зі співробітниками СБУ затримала чоловіка поблизу його місця проживання під час оперативних дій.

Правоохоронці відкрили проти нього кримінальне провадження за статтею про виправдовування чи визнання правомірною збройної агресії РФ проти України, за що йому загрожує до п’яти років ув’язнення.

Після цього у Мережі зʼявилося так зване вибачення порушника. Чоловік "попросив пробачення" одразу у всіх, кого він міг образити своїми "занадто різкими словами". Зловмисник заявив, що йому "сыпятся сраные сообщения". Після цього він спробував виправдатися своєю начебто "благородною діяльністю", яка повʼязана з навчанням дітей і концертами в дитбудинках.

Прихильниця "республік" зі стажем

Під час російської ракетної атаки по Києву 7 жовтня набуло розголосу відео Аліни Волошиної, яка перебувала на залізничному вокзалі Києва та зловтішалася тому, як "росіяни ї*ашать українців". Водночас кияни, за її словами, бігли до укриття «як пацюки».

Однак після опублікованого відео блогерку-обожнювачку РФ за кілька годин затримала столична поліція в одному з закладів харчування поблизу вокзалу.

Як виявилося, у 23-річної уродженки Донеччини, яка останнім часом мешкала в Києві, це не перший прояв симпатії до РФ. Так, у роликах з її TikTok-сторінки, жінка підтримує створені РФ "ДНР" та "ЛНР" та захоплюється терористами з ПВК "Вагнер". Зокрема, на одному з відео Волошина наклала на своє обличчя віртуальну маску з мапами окупованих територій Донеччини та Луганщини в кольорах російського прапора, а для аудіосупроводу обрала пісню, в якій, зокрема, лунає: "Для меня Россия – мама, папа – яркий триколор".

Хуліганка намагалася розвісити триколор РФ в Одесі

Ще один інцидент нещодавно стався в Одесі, коли 7 жовтня жінка намагалася повісити російський прапор на місці знесеного пам'ятника Катерині II.

Про скандальний випадок стало відомо з місцевих телеграм-каналів, які поширили відео, на якому жінка в сонцезахисних окулярах і спортивному вбранні піднялася на постамент знесеного монумента, розгорнула російський прапор і намагалася закріпити його на постаменті, але їй завадила група перехожих.​

В центре Одессы женщина пыталась повесить российский триколор / Поліція Одеської області

​Люди, які проходили повз, вимагали від порушниці припинити її дії. Після словесної перепалкиспалахнула сутичка, і один з чоловіків вирвав триколор з рук зловмисниці. Пережохі нагадали жінці, що цього ж вечора Росія завдала удару по місту, внаслідок якого загинула людина. Однак любителька РФ узялася сперечатися і стверджувати, що ракети по Одесі запустила начебто не країна-агресорка, а триває "гібридна війна".

Зрештою, жінку примусили зняти окуляри, і вона сказала російською: "Ахмат" – сила, Россия – мощь, Аллаху акбар, Бог – один, ребята".

Поліція Одеси відкрила кримінальне провадження проти 43-річної місцевої жительки, яка, як виявилося, уже притягувалася правоохоронцями до відповідальності за крадіжку, дрібне хуліганство та розпивання спиртних напоїв у громадському місці. Тепер жінці загрожує до трьох років позбавлення волі за виправдовування збройної агресії Росії проти України.

До суду доходить лише третина справ

Експерти зазначають, що ще до початку війни Україна була одним із головних майданчиків впливу російської пропаганди – через телеканали, соціальні мережі та інші інформаційні ресурси. Однак підтримка проросійських сил почала різко знижуватися вже з 2014 року, а після повномасштабного вторгнення у 2022 році більшість українців остаточно відкинула ідею «русского мира».

Разом із цим, частина суспільства, хоч і незначна, досі залишається прихильником цієї ідеї. Для правоохоронних органів України виявлення таких осіб стало непростим завданням, особливо на тлі того, що раніше симпатії до Росії часто сприймалися як норма, а інформація про таких осіб приховувалася.

Але думка, що таких випадків побільшало, спричинена тільки тим, що останнім часом ЗМІ почали гостро висвітлювати цю тему на тлі того, що правоохоронці активно почали моніторити соціальні мережі, реєструвати такі злочини та проводити розслідування з виявлення та притягнення осіб до кримінальної відповідальності. Однак фактично реальними вироками завершується лише третина аналогічних справ.

«Аналізуючи судову практику за 2024 рік (січень-травень) Офісом генпрокурора було відкрито більше 1500 проваджень, 199 із них з обвинувальним актом скеровані до суду. За 2023 рік Офіс генпрокурора відкрив більше 4000 проваджень за статтями «державна зрада» та «колабораційна діяльність», з яких лише 30% були передані до суду. Ще раніше, у 2022 році, з понад 6000 проваджень за статтями “державна зрада” та “колабораційна діяльність” судді розглянули 37% справ. Водночас лише у 62 справах із 618 визнано винуватість", - розповів у коментарі Главреду радник адвокатського обʼєднання GRACERS, адвокат Станіслав Польовий.

Новини заразКонтакти