Стрілянина, водомет і сотня затриманих: що відбувається в протестну неділю в Мінську

Вибухи і стрілянина в Мінську 15 листопада / скріншот

Протестувальники скандують: "Убивці!». Не виключено, що силовики в Мінську готуються до штурму.

У неділю, 15 листопада, в Мінську та інших білоруських містах проходять акції в пам'ять про Романа Бондаренка - активіста, який помер 12 листопада після затримання силовиками.

Тедеграм-канал НЕХТА Live опублікував відео стрілянини по мирних людях на Площі змін у Мінську. На кадрах видно спалахи, дим, чутні постріли. Люди розбігаються в різні боки.

Повідомляється, що протестуючим потрібна допомога.

Протестувальники скандують: "Убивці!". Також на площі помітили водомет. Не виключено, що силовики готуються до штурму.

Тим часом у правозахисному центрі Весна повідомляють про понад 100 затриманих в ході акцій протесту в Білорусі. Силовики затримують демонстрантів у Мінську, Бобруйську, Вітебську, Гомелі та Світлогорську. Серед затриманих - фотокореспондент білоруського порталу Наша Нива і журналіст видання Hrodna.life.

Під час затримань правоохоронці застосовують силу до демонстрантів. Одного з них забили до втрати свідомості.

Один з демонстрантів лежить без свідомості / скріншот

У Бресті жінки не дали силовикам забрати одного з демонстрантів. Вони буквально вирвали його з рук правоохоронців.

Як повідомляє tut.by, у Бресті проти протестувальників застосували газ.

Протести у Мінську 15 листопада - про що раніше повідомляв Главред:

Смерть активіста Романа Бондаренка - що відомо:

У Мінську 12 листопада помер 31-річний Роман Бондаренко, якого напередодні ввечері побили силовики. Чоловік був госпіталізований в реанімацію, його кілька годин оперували, проте врятувати не змогли.

За словами очевидців події, в середу ввечері до них у двір прийшли люди в цивільному одязі та в масках і почали знімати біло-червоно-білі стрічки. Роман був одним з тих, хто вийшов запитати, що відбувається і був побитий. Після цього Бондаренка затримали, посадили в мікроавтобус і відвезли.

Один із сусідів повідомив, що в бус Романа посадили ще в свідомості й на майданчику його не били. У лікарню активіст поступив з Центрального РУВС Мінська.

Увечері 12 листопада сестра Бондаренка - Ольга Кучеренко - опублікувала відеозвернення, в якому розповіла про смерть брата. За її словами, Роман нікого не провокував. Все, що з ним сталося, відбулося вже після Площі змін, розповіла Кучеренко.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко відреагував на смерть активіста Романа Бондаренка. За словами Лукашенка, справа Бондаренка перебуває на його особистому контролі.

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти