У Кремлі гучно висловилися про новий референдум щодо Криму

Пєсков зробив гучну заяву про новий референдум щодо Криму / УНІАН

Пєсков нагадав, що Крим у складі України мав особливий статус, який чітко був прописаний в українській Конституції, і сказав, що "референдум" - законний.

Так званий референдум про статус Криму 2014 року був легітимним з точки зору міжнародного права та українського законодавства, заявив прессекретар глави Кремля Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

"Цей референдум був законним по суті, з точки зору міжнародного права і з точки зору законів України. Він був абсолютно легітимний і законний", - сказав Пєсков журналістам у вівторок, 16 березня, його цитує ТАСС.

Пєсков нагадав, що Крим у складі України мав особливий статус, який чітко був прописаний в українській Конституції, включаючи "всі законодавчі та інші ініціативи кримських законодавців".

"Якщо ви вивчите, ви переконаєтеся в тому, що все було згідно з чинними законами", - додав він.

Водночас у відповідь на репліку, що українська Конституція не передбачає права регіонів на референдум без згоди центральної влади, Пєсков вказав, що "він не забороняється".

Відповідаючи на запитання журналістів про те, як діятиме російська влада, якщо гіпотетично таке станеться, Пєсков нагадав, що в Конституції РФ "все чорним по білому написано щодо територіальної цілісності Росії".

"Це (референдум) буде порушенням основного закону Російської Федерації. Оскільки мови про порушення основного закону РФ йти не може і не повинно, то подібну навіть евентуальну можливість такого формулювання питання ми не обговорюємо", - сказав прессекретар Путіна.

Заява Пєскова щодо Донбасу

На запитання журналістів про те, чи готова Росія завдати військового удару по підконтрольній Україні території під час ескалації на Донбасі, він закликав орієнтуватися на офіційні заяви Кремля.

"Ви звертайте увагу на публікації у російських ЗМІ, але все-таки орієнтуйтеся на офіційні висловлювання і завжди виходьте з того, що Росії дуже важлива безпека людей Донбасу, які говорять російською мовою", - підсумував Пєсков.

Кримське питання - про що повідомлялося раніше:

Автор: Адріана Бубновська
Новини заразКонтакти