Автономії більше немає: Помпео поставив "діагноз" Гонконгу

Помпео заявив, що Гонконг втратив свою автономність / Reuters

За словами держсекретаря США, Гонконг вже втратив автономність щодо Китаю.

Держсекретар США Майк Помпео зробив скандальну заяву про те, що Гонконг на цю мить втратив значний ступінь автономії стосовно Китаю.

«Сьогодні я повідомив Конгресу, що Гонконг більше не є автономним від Китаю, враховуючи ситуацію на місцях. Сполучені Штати підтримують народ Гонконгу», – написав Помпео в Twitter.

Це означає, що Гонконг втратив преференційний статус, який був наданий йому США.

Між тим, офіційний представник МЗС КНР Чжао Лицзянь заявив, що Китай вдасться до всіх необхідних контрзаходів, якщо станеться втручання у справи Гонконгу, передає ТАСС.

Читати такожВ Китаї зробили резонансне відкриття за коронавирусу

«Гонконг – це спеціальний адміністративний район Китаю. Законодавство у сфері національної безпеки в Гонконзі є суто внутрішньою справою Китаю і не сприймає ніякого втручання ззовні. Якщо які-небудь зовнішні сили торкнуться інтересів Китаю та будуть втручатися у справи Гонконгу, КНР вдасться до всіх необхідних контрзаходів», – сказав він.

За його словами, поки що рано говорити про те, які саме це будуть контрзаходи.

«Я не відповідаю на гіпотетичні питання», – резюмував він.

Відносини Китаю і США

Як раніше писав Главред, в Китаї зробили заяву, що деякі політсили Сполучених Штатів Америки спотворюють реальність і провокують "нову холодну війну" між країнами.

Нагадаємо, у зв'язку з приховуванням Пекіном інформації щодо походження COVID-19, що, на думку американців, призвело до світової пандемії коронавирусной інфекції, США не виключають повного розриву всіх відносин із Китаєм.

Автор: Катя Трохименко
Новини заразКонтакти