"Це неприйнятно": Лавров висунув нові звинувачення на адресу Зеленського

Сергій Лавров / polit.ru

Дії України нібито суперечать Мінським угодам, впевнені в МЗС РФ.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив про те, що направив скарги колегам з Франції та Німеччини через дії Києва.

За його словами, дії України нібито суперечать Мінським угодам щодо врегулювання на Донбасі, повідомляє ТАСС.

"Я вже направив, напевно, з десяток листів своїм колегам у Франції і в Німеччині, прямо звертаючи їх увагу на абсолютно неприйнятні дії, безпосередньо, діаметрально протилежні Мінським домовленостям, які робляться офіційними особами в Україні, включаючи президента Зеленського, включаючи главу делегації на переговорах у контактній групі, включаючи міністра закордонних справ. Відповіді абсолютно безпорадні, прості відписки", - підкреслив Лавров.

При цьому глава російського зовнішньополітичного відомства нагадав заяви Зеленського, який говорив про можливість перегляду Мінських угод.

"Вони мені кажуть: ми як і раніше їм віддані. Я наводжу приклад, як в порушення Конституції України і в порушення міжнародних зобов'язань України (відбувається, - ред.) пряма дискримінація російської мови в законах про мову і про освіту і на практиці. вони відповідають: так, ми будемо звертати на це увагу в рамках ОБСЄ та Ради Європи. Це ще один прояв того, що вони вважають себе і вище закону, і вище як би рівня Російської Федерації. Почуття власної переваги дуже небезпечно", - додав Лавров.

Читати такожЗеленський розповів, чи задоволений Мінським форматом

Мінські угоди

Мінськими угодами називають три документи для врегулювання ситуації на Донбасі, їх підписали сторони-учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, РФ, ОБСЄ). Під одним документом також стоїть підпис країн-членів нормандського формату (Україна, РФ, Німеччина, Франція), пише Вікіпедія.

У Мінську 5 вересня 2014 року представники України, Росії, ОБСЄ і ватажки самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" підписали Мінський протокол (перші Мінські угоди), який передбачав введення перемир'я на Донбасі.


Пізніше після консультації ТКГ був підписаний меморандум про виконання положень Протоколу. Також в документі були прописані домовленості про припинення вогню, відведення важкого озброєння, зупинці військ на поточній лінії зіткнення і встановленні 30-кілометрової зони безпеки.

У 2015 році лідери країн-членів нормандського формату під час саміту 11-12 лютого погодили комплекс заходів з виконання Мінського протоколу, документ також підписали члени ТКГ і лідери бойовиків, його назвали другими Мінськими угодами.
Росія стверджує, що не є стороною конфлікту на Донбасі. Україна і низка західних країн стверджують, що на Донбасі є російські війська, і РФ контролює бойовиків.

РФ наполягала на прямих переговорах Києва з бойовиками і на проведенні виборів на Донбасі. Київ не хоче вести прямі переговори з бойовиками і стверджує, що вибори на Донбасі можуть бути проведені тільки після того, як територію покинуть війська Росії.

Автор: Олексій Тесля
Новини заразКонтакти