По РФ Storm Shadow можна бити: але Британія заявила про нюанс

Storm Shadow / колаж: Главред, фото: Вікіпедія

Великобританія підтримує використання своєї зброї проти РФ, але офіційно не говорить про це, щоб не створювати конфлікт із США.

Великобританія підтримує удари ЗСУ по Росії ракетами Storm Shadow, але це іде в розріз із принципами США. Про це повідомляє видання The Telegraph.

"Володимир Зеленський неодноразово просив дозволити використовувати зброю, яка може уникати ворожих радарів і вражати точні цілі на відстані до 190 миль для нанесення ударів у глибині Росії. Незважаючи на плутанину з позицією уряду, The Telegraph розуміє, що Даунінг-стріт це підтримує. Однак ракети, як правило, використовуються разом із засекреченими американськими системами, що вимагає дозволу Вашингтона. The Telegraph розуміє, що Велика Британія не зверталася до США з офіційним запитом щодо використання Україною ракет на території Росії. Зрозуміло, що занепокоєння США з приводу цього кроку було чітко висловлено", - заявляють західні ЗМІ.

Джерело видання в Білому домі повідомило, що адміністрація преиздента США Джо Байдена стурбована тим, що використання цих ракет навіть без схвалення Вашингтона може призвести до ескалації ситуації і втягнення американських військ у конфлікт.

Британський премʼєр Кір Стармер, наскільки відомо, не хоче провокувати конфлікт через це питання і застосовує "консультативний підхід" до переговорів з США. Джерело в британському уряді заявило: "Ми хочемо обговорювати з союзниками подібні речі, а не намагатися підштовхнути їх до цього".

"Сполучені Штати в приватних розмовах нарікають на підхід Британії до надання військового обладнання Україні з позиції авангарду. На початку цього року Грант Шаппс, будучи тодішнім міністром оборони, як відомо, наполягав на тому, щоб Київ завдав удару по російських військових кораблях у Криму, в той час як Америка була більш обережною. Джерела повідомляли, що рішення Великої Британії стати першою західною країною, яка поставила Україні основні бойові танки, а також прагнення країни поставити винищувачі F-16 викликали занепокоєння у Вашингтоні, оскільки чиновники вважали, що Лондон намагається підштовхнути їх до подібних рішень", – наголошується в матеріалі.

Війна в Україні - новини

Новини заразКонтакти