Вийшов сухим з води: НАБУ закрило справу про зловживання Порошенка

НАБУ закрило справу про зловживання Порошенка / УНІАН

Рішення було оскаржене у ВАКС, але 21 січня суд визнав законною постанову НАБУ.

Національне антикорупційне бюро наприкінці грудня 2020 року закрило кримінальне провадження про можливі зловживання п'ятого президента України, лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка.

Як повідомляє видання «Українські новини» з посиланням на матеріали Вищого антикорупційного суду, 19 травня 2020 року до Генерального прокурора Ірини Венедиктової із заявою про вчинення кримінальних злочинів, передбачених ч.1 ст. ст. 111 (держзрада) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу, звернувся один з народних депутатів.

За результатами розгляду заяви Офіс генерального прокурора відкрив дві кримінальні справи. Досудове розслідування у першому кримінальному провадженні за фактом державної зради (ч.1 ст. ст. 111 КК України), було доручено слідчим Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань. Досудове розслідування у другому, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України, - детективам НАБУ.

НАБУ розслідувало факти можливого зловживання службовим становищем колишнім президентом, а нині народним депутатом, тобто умисного використання ним влади з метою отримання всупереч інтересам служби неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки для державних інтересів.

Однак, 30 грудня 2020 року цю справу НАБУ було закрито на підставі п.2 ч. 1 ст. 284 КПК України у зв'язку з відсутністю в діянні п'ятого президента складу кримінального злочину.

Рішення було оскаржене у ВАКС, але 21 січня суд визнав законною постанову НАБУ.

Справи Порошенка - про що йшлося раніше:

8 липня 2020 року Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що у справі п'ятого Президента Петра Порошенка зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру, однак чинний Кримінальний процесуальний кодекс дозволяє затягувати справу.

8 липня проти Петра Порошенка було закрито ще одну справу - щодо заводу Кузня на Рибальському.

21 жовтня 2020 року кримінальну справу проти п'ятого президента Петра Порошенка порушив Офіс генпрокурора України - лідера європейської солідарності та його соратників підозрюють у підготовці державних переворотів у 2013-2014 роках, а також у 2020 році.

Автор: Адріана Бубновська
Новини заразКонтакти