Вітренко розповів, коли та наскільки знизять ціни на газ для населення

Вітренко розповів, коли і наскільки знизять ціну на газ / УНІАН

Міністерство енергетики запропонувало розглянути варіант, коли з 1 лютого ціна буде обмежена на газ для "вразливих" споживачів.

Виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко представив свій план зниження цін для населення, який він анонсував на нараді в Офісі президента в понеділок, 11 січня.

"Міністерство енергетики запропонувало розглянути варіант, коли з 1 лютого ціна буде обмежена на газ для "вразливих" споживачів - на рівні "хаб мінус" з додаванням певної граничної націнки постачальників, причому ціна буде зафіксована на рік. За нашими розрахунками, мова йде про рівень ціни 5356 грн, тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні. Для розуміння, якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна в лютому збільшиться ще майже на 15%», - повідомив Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

Ця ціна буде фіксуватися на рік і переглядатися у листопаді на підставі котирувань на біржі.

Водночас Вітренко підкреслив, що в цій пропозиції можуть бути "підводні камені". У тому числі й у плані відносин з МВФ.

"Зараз пропозиція Міністерства енергетики знаходиться на стадії обговорення. Можуть бути "підводні камені", зокрема юридичні обмеження; важливо врахувати всі ризики, зокрема ризик маніпуляцій з боку постачальників; нам треба спокійно пояснити МВФ, що мова йде про адекватні ринкові заходи, а не про відкат назад; бажано ще й залучити міжнародних партнерів для спільного тиску на Газпром та ін. Крім того, ми готові розглянути альтернативні пропозиції», - звернув увагу Вітренко.

Ціни на газ - про що йшлося раніше:

Автор: Адріана Бубновська
Новини заразКонтакти