У МЗС України відреагували на резолюцію ООН щодо Криму

Кулеба відреагував на резолюцію ООН щодо Криму / УНІАН

Міністр заявив, що резолюція закликає Росію припинити мілітаризацію освіти в Криму.

У МЗС України привітали схвалення Генасамблеєю ООН проєкту посиленої резолюції України про російську мілітаризацію окупованого Криму.

Як пише пресслужба МЗС, голова відомства Дмитро Кулеба заявив, що оновлена резолюція є новим елементом правового тиску на Росію.

"Прийняття резолюції свідчить про те, що мілітаризація Криму, яка здійснюється Росією як державою-окупантом, залишається в центрі уваги міжнародної спільноти, яка розглядає перетворення Криму на величезну військову базу як пряму загрозу безпеці та стабільності в регіоні", - заявив Кулеба.

За його словами, в резолюції засуджується російська окупація Криму і наголошується, що вона становить загрозу міжнародній безпеці.

"Дуже важливо, що резолюція містить ряд ключових елементів. Резолюція закликає міжнародна спільнота до консолідації зусиль з метою деокупації Криму, в тому числі в рамках Кримської платформи", - підкреслив міністр.

При цьому Кулеба додав, що в резолюції також наголошується, що російська окупація завдає шкоди архітектурі безпеки і контролю над озброєннями.

Читати такожКулеба озвучив п'ять пріоритетів Кримської платформи

Також окупація півострова Росією порушує стабільність міжнародних режимів верифікації та контролю над озброєннями. Зокрема, договору про відкрите небо, Договору про звичайні збройні сили в Європі, Віденського документа 2011 року Про заходи довіри і безпеки.

Крім того, встановлення Росією контролю над об'єктами для зберігання ядерної зброї в Криму може становити загрозу регіональній стабільності, зазначив міністр.

Він також додав, що резолюція закликає Росію припинити мілітаризацію освіти в Криму - шкільну військову підготовку кримських дітей, метою якої проголошується їх майбутня служба в Збройних силах РФ.

Автор: Катя Трохименко
Новини заразКонтакти