Україна масово закуповує дешеву гречку в Росії

Україна масово закуповує дешеву гречку в Росію / УНІАН

Дійсно велика зрада. Виявляється, Україна останнім часом масово закуповує для власних потреб масу гречаної крупи в Російській Федерації

З 2000 по 2020 рік обсяги виробництва гречки в Україні скоротилися більш ніж вчетверо - до 104 тисяч тонн. Такі дані надали експерти Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

За їх словами, сільгоспвиробники тепер воліють займатися вирощуванням більш вигідною та орієнтованої на експорт продукції – пшениці, кукурудзи, соняшнику і т.д. Нестача ж власної гречки компенсується закупівлею дешевої крупи з Росії.

Відповідно, станом на 2021 року Україна одночасно входить і в рейтинг найбільших світових виробників (3-е місце), і в рейтинг найбільших світових імпортерів гречаної крупи (4-е місце).

"Причиною такої ситуації послужила сформована культура споживання гречки в нашій країні з одночасним скороченням обсягів її виробництва. Тим більше, що серйозну конкуренцію становить дешева гречка виробництва Російської Федерації", – вважає аграрний аналітик Світлана Литвин.

На сьогодні Російська Федерація є найбільшим постачальником гречки в Україну (з часткою в 42% від загального обсягу імпорту). При цьому ціна такої крупи російського виробництва з РФ на 19% менше середньої ціни інших постачальників.

Читати такожВ Антимонопольному комітеті розповіли, на скільки подорожчали гречка й овочі

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

В Україні з початку 2021 року подорожчали продукти. Зараз за літр соняшникової олії доведеться заплатити від 36 до 52 гривень, цукор в середньому коштує 27 гривень за кілограм, яйця — від 35 до 50 гривень за десяток.

Як повідомляють у Державній службі статистики, за 2020 рік в Україні сильно подорожчали крупи:

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти