Штрафи за самогоноваріння можуть скасувати: що запропонували депутати

Депутати пропонують скасувати штрафи за самогоноваріння / УНІАН

Як зазначають автори законопроекту, чинні статті про штрафи за виготовлення самогону для продажу є неефективними.

Депутати Слуги народу пропонують скасувати штрафи за самогоноваріння для власного вжитку. Про це йдеться у відповідному законопроекті про внесення змін до КУпАП про врегулювання деяких аспектів самогоноваріння і ринку молока (№ 4153), текст якого опублікований на сайті Верховної Ради.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, депутати хочуть скасувати адміністративну відповідальність за виготовлення, зберігання самогону і апаратів для його вироблення (зараз цей штраф становить від 51 до 170 грн) і за придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення (зараз штраф становить від 17 до 85 грн).

Читати такожСамогоном по коронавірусу: Комаровський пояснив, що вб'є COVID-19Як зазначають автори законопроекту, чинні статті про штрафи є неефективними.

"На сьогоднішній день, з даного питання не повинна встановлюватися відповідальність, якщо людина, виключно для власного споживання, виробляє з продуктів своєї праці міцні алкогольні напої, то це її природне право, яке не може бути обмежене державою. Кожна людина має право користуватися плодами своєї праці для задоволення власних потреб", - йдеться у пояснювальній записці.

Навздогін до цього законопроекту парламентарі раніше внесли ще один (№4127), яким пропонується внести правки до Податкового кодексу та встановити нульовий акциз на виготовлення самогону не більше 100 літрів на місяць фізособами-підприємцями, якщо вони також виготовляють молочну продукцію з розрахунку не менше 1 тонни молочної сировини на місяць.

У всіх інших випадках виготовлення самогону на продаж спричинить за собою реєстрацію виробника як ФОП та отримання ліцензії на самогоноваріння.

Зазначимо, що це не перша ініціатива «слуг» щодо врегулювання питання самогоноваріння – в листопаді 2019 року аналогічний законопроект вже пропонували прийняти в парламенті, проте він так і не був розглянутий у сесійній залі.

Раніше експерт розповів, що українці переходять на самогон на тлі карантину і збільшення рівня безробіття.

Автор: Анастасія Заремба
Новини заразКонтакти