Зеленський загрожує звільненням 50 тисяч медиків після реформи Супрун

Зеленський має намір змінити вектор реформи медицини, інакше біди не минути / УНІАН

Глава держави пообіцяв вирішити цю катастрофічну кадрову проблему.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що внаслідок реформи медицини, яку почала реалізовувати попередній міністр охорони здоров'я Уляна Супрун, прогнозується звільнення 50 тисяч медиків.

У черговому відеозверненні глава держави відзначив, що новий механізм фінансування медицини в рамках другого етапу реформи може позбавити роботи близько 50 тисяч медиків і закрити 332 лікарні.

Зеленський підкреслив, що ситуація катастрофічна, тому разом з міністром охорони здоров'я, головою профільного комітету ВР і головним санітарним лікарем постараються вирішити це питання.

Він зазначив, що перших днів президентства отримував полярну інформацію від критиків і прихильників медреформи. Тому для "об'єктивної оцінки" була створена робоча група з академіків, професорів і заслужених лікарів, яка дійшла висновку, що реформа має як "великі плюси, так і очевидні мінуси".

"Наше завдання - зберегти всі позитивні моменти і терміново виправити помилки", - заявив Зеленський.

"За новим механізмом у деяких лікарнях вистачить коштів хіба що на дверний замок і плакат: "Ми закрилися. Тримайтеся. Удачі". Обласні дитячі лікарні недоотримають майже 200 млн гривень. На межі закриття - більшість протитуберкульозних лікарень і диспансерів. Я не можу цього допустити", - зазначив президент.

"Нам потрібно не згортання реформи, а її поліпшення. Визнання помилок і їх виправлення... Повірте, з початку коронавіруса як ніхто інший я бачу, що наша медична галузь не просто вразлива, а фактично знаходиться в кроці від коми. І єдине, завдяки чому вона досі жива, - це наші українські медики. Я не можу допустити, що 50 000 з них опиняться на вулиці. Під час війни ніхто не скорочує власну армію. Наші лікарі сьогодні - це таке ж військо, яке захищає здоров'я українців", - підсумував Зеленський.

Між тим блогери повідомляють, що в Києві лікарі в розпал пандемії коронавіруса за роботу з хворими на Covid-19 отримали 1 500 гривень.

Також в мережі звучать обурення, оскільки Зеленський знав про всі згубні наслідки реформи, але дозволив з 1 квітня другого етапу вступити в силу і нанести медицині значної шкоди.

"Зеленський заявив, що другий етап медреформи хріновий. Що позакривають лікарні, позвільняють лікарів і під загрозою опиняться цілі галузі охорони здоров'я. Це все те, про що Зеленському говорили з самого моменту його обрання. І що він начебто визнавав. Однак це не завадило другого етапу медреформи вступити в силу з 1 квітня. Зеленський нічого з цим не зробив. І навіть тепер, визнаючи, що медреформа згубна (цитую: "не реформа, а диверсія") він все одно закликав не скасовувати її, а "доопрацювати". Підкреслю: ситуація вже є. Лікарні вже не отримають гроші. Але замість того, щоб в паніці скасовувати супруний маячня, ми будемо його "допрацьовувати" і "покращувати". Так, президент у нас що треба. Рішучий, йопта. Сказав як відрізав", - пише Юрій Ткачов.

Як раніше повідомлялося, лікарі з Вінниці вийшли на протести. Замість обіцяної потрійний зарплати у квітні медикам доплатили по 83 копійки. Медики вимагають від держави виплатити належні їм за законом гроші.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що виплати медикам затримують влади на місцях, а Кабмін вже перерахував гроші.

Автор: Яна Катасонова
Новини заразКонтакти