Крим може стати непридатним для армії РФ: в ISW розповіли про роль ударів ЗСУ

Крим може стати непридатним для армії РФ / колаж: Главред, фото: скріншот, УНІАН

Після кількох успішних ударів ЗСУ по російських установках, аеродром Бельбек у Криму стає "пасткою виснаження" для російської ППО.

Подальші удари Повітряних сил ЗСУ по ворожих засобах протиповітряної оборони у тимчасово окупованому Криму, можуть зробити півострів непридатним для використання російською армією в якості плацдарму. Про це йдеться в звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Повідомляється, що постійні удари ЗСУ по військових об'єктах країни-агресорки Росії у Криму змушують російських військових перекидати на півострів додаткові засоби протиповітряної оборони для захисту існуючих баз і логістичної інфраструктури.

У звіті також згадали слова начальника Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирила Буданова про те, що в рамках зусиль зі зміцнення російської "парасольки" протиповітряної оборони над Кримом, російські війська розмістили на півострові систему ППО С-500, яка, по суті, є модернізованою версією ЗРК С-300. Буданов охарактеризував цю систему як "експериментальну" і додав, що російські війська раніше не використовували її у бойових діях.

Аналітики також наводять слова видання Forbes, яке 12 червня повідомило, що після кількох успішних ударів ЗСУ по російських установках, аеродром Бельбек у Криму стає "пасткою виснаження" для російської ППО. У виданні заявили, що під час нещодавніх ударів Повітряні сили знищили елементи чотирьох або п'яти батарей С-400. Водночас там уточнили, що Росія має більше 50 батарей С-400.

"Нинішні зусилля України, спрямовані на посилення російської парасольки ППО в Криму, можуть призвести до того, що на півострів буде перекинуто більше російських засобів ППО, що зробить їх вразливими до подальших ударів з боку ЗСУ", - йдеться у звіті.

Крім того, в Інституті вивчення війни припускають, що Сили оборони України проводять організовані зусилля з послаблення російської протиповітряної оборони, що може дозволити ЗСУ ефективніше використовувати пілотовану авіацію (зокрема, винищувачі F-16) в довгостроковій перспективі.

С-400 / Інфографіка: Главред

Що таке Інститут вивчення війни (ISW)?

Інститут вивчення війни (англ. Institute for the Study of War, ISW) – американський аналітичний центр, заснований 2007 року військовим істориком Кімберлі Каган. Штаб-квартира розташована у Вашингтоні, округ Колумбія.

Наразі ISW працює як неприбуткова організація. ISW готував звіти про війну в Сирії, війну в Афганістані та війну в Іраку, "зосередившись на військових операціях, ворожих загрозах і політичних тенденціях у різних зонах конфліктів". З лютого 2022 року ISW публікує щоденні звіти про російське вторгнення в Україну, пиши Вікіпедія.

Ситуація в Криму - останні новини

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, російські окупанти зазнали великих втрат в особовому складі та техніці внаслідок атаки на Крим 12 червня.

Вночі 10 червня Сили оборони України вдарили по зенітних ракетних комплексах Росії в різних районах тимчасово окупованого Криму. Російська ППО зазнала суттєвих втрат.

Крім того, російські окупанти у захопленому Криму посилюють фортифікації на півострові, ховають кораблі та чекають на десант ЗСУ. Ворог укріплює й об'єкти, спрямовані на захист Кримського мосту.

Читайте також:

Новини заразКонтакти