Кравчук розповів, як потрібно змінити Мінські угоди

Кравчук розповів, як потрібно змінити Мінські угоди

Мінські угоди не слід розглядати як щось недоторканне.

Мінські угоди необхідно змінити, але зробити це на рівні Тристоронньої контактної групи неможливо, цей процес повинен відбуватися на рівні глав держав.

Про це заявив глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук в інтерв'ю Радіо Свобода.

"На останній зустрічі глав держав у Парижі канцлерка Німеччини Меркель (Ангела Меркел, - ред.) сказала, що Мінські угоди не слід розглядати як щось недоторканне. Ну, я умовно - що можливо їх відкоригувати, якщо виникне в цьому потреба", - сказав Кравчук.

"А я бачу вже сьогодні досвід шестирічної війни на Донбасі показав, наскільки є багато проблем, які записані, сформульовані, але вирішити їх просто неможливо в силу того, що немає і не буде відповідних умов найближчим часом. Тобто дещо потрібно змінювати", - додав він.

Як пояснив перший український президент, Росія займає позицію нібито спостерігача конфлікту на Донбасі, хоча і підписує документи разом з Україною. Російська сторона стверджує, що не несе відповідальності за те, що підписує.

"Мовляв, це внутрішня війна на Донбасі – це внутрішня справа України... От нехай вони, мовляв, вирішують, а Росія буде дивитись як це вирішується. Може нам допомагати, ну не нам, так скажімо, ОРДЛО. Такої позиції не може бути", – сказав Кравчук.

Він підкреслив, що необхідно, щоб всі підписанти будь-якого міжнародного документа були рівні.

"Значить це треба відрегулювати. Треба відрегулювати механізми, як ці рішення, які приймаються будуть виконуватися і третє – треба чітко, більш чітко, більш ясно визначити повноваження організації, яка це робить. Ну, скажімо, в даному разі йдеться про тристоронню контактну групу. Повноважень її якихось виписаних статутом або якимись документами не існує", - пояснив політик.

Також Кравчук додав, що в тексті Мінських домовленостей можна змінити і "багато ще чого іншого".

Мінські угоди

Мінськими угодами називають три документи для врегулювання ситуації на Донбасі, їх підписали сторони-учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, РФ, ОБСЄ). Під одним документом також стоїть підпис країн-членів нормандського формату (Україна, РФ, Німеччина, Франція), пише Вікіпедія.

У Мінську 5 вересня 2014 року представники України, Росії, ОБСЄ і ватажки самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" підписали Мінський протокол (перші Мінські угоди), який передбачав введення перемир'я на Донбасі.


Пізніше після консультації ТКГ був підписаний меморандум про виконання положень Протоколу. Також в документі були прописані домовленості про припинення вогню, відведення важкого озброєння, зупинку військ на поточній лінії зіткнення і встановлення 30-кілометрової зони безпеки.

У 2015 році лідери країн-членів нормандського формату під час саміту 11-12 лютого погодили комплекс заходів з виконання Мінського протоколу, документ також підписали члени ТКГ і лідери бойовиків, його назвали другими Мінськими угодами.
Росія стверджує, що не є стороною конфлікту на Донбасі. Україна і низка західних країн стверджують, що на Донбасі є російські війська, і РФ контролює бойовиків.

РФ наполягала на прямих переговорах Києва з бойовиками і на проведенні виборів на Донбасі. Київ не хоче вести прямі переговори з бойовиками і стверджує, що вибори на Донбасі можуть бути проведені тільки після того, як територію покинуть війська Росії.

Нагадаємо:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти