Кліматолог спрогнозувала початок бабиного літа в Україні

Кліматолог прогнозує швидку зміну клімату / Фото : radionetplus.ru

Експерт стверджує, що нинішнє покоління може бачити зміни клімату на власні очі.

Завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух висловила думку, що про бабине літо говорити поки рано, оскільки фактично в Україні ще не закінчилося літо традиційне.

"Поки що в багатьох регіонах України, навіть у північних областях, температура повітря була по-справжньому літньою", - сказала вона під час чату в Главреді.

За словами кліматолога, в різних регіонах України бабине літо прийде не всюди одночасно і триватиме по-різному. Має значення той фактор, що підвищується середня річна температура, і це - загальносвітова тенденція, яка відображає процеси зміни енергетики нашої планети.

"Зміни в енергетичній складовій впливають на всі системи і призводять до змін в них. Тому відбуваються суттєві трансформації в атмосфері: змінюється термічний режим, режим зволоження і вітру, повторюваність і інтенсивність небезпечних явищ. Це, звичайно, впливає і на водні ресурси: режим річок і океанів. Температура істотно зростає, і це значною мірою сприяє підвищенню температури океанів", - підкреслила експерт.

Читати також"Зимове бабине літо": синоптики ошелешили прогнозом погодиБалабух додала, що ми є свідками безпрецедентних кліматичних змін. Якщо такі зміни раніше відбувалися протягом 1500 років, то зараз вони відбуваються протягом життя одного покоління.

"Саме те, що зміни клімату відбуваються надзвичайно швидко, і представляє найбільшу проблему для нас. Таких темпів на нашій планеті ще не спостерігалося. І ці зміни пов'язані саме з антропогенним фактором, зокрема, зі збільшенням концентрації парникових газів, що виникає за рахунок людської діяльності", - підсумувала спікер.

Прогноз погоди в Україні

Автор: Яна Катасонова
Новини заразКонтакти