Вибух у Києві на Позняках: експерт назвав головні проблеми у ЖКГ

В Україні влада нічого не контролює у сфері ЖКГ, поділився експерт / УНІАН

В Україні влада просто констатує катастрофи у сфері ЖКГ, зазначив експерт.

Глава Житлового союзу України Олександр Скубченко прокоментував можливу причину вибуху у Києві в дев'ятиповерховому будинку, розташованому у Дарницькому районі на Позняках, і назвав проблеми у сфері житлово-комунального господарства.

Держава самоусунулася зі сфери ЖКГ – вона нічого не контролює, а просто констатує всі катастрофи, розповів експерт Главреду.

За його словами, влада у будь-який момент може сказати, що постраждалі мають всім займатися самі, оскільки всі закони, які прийнято, працюють проти споживача, та людина залишається сам на сам з проблемами.

"Повірки лічильників справді потрібні, оскільки будь-який лічильник – це вимірювальний прилад, і у нього може існувати погрішність, як на користь споживача, так і на користь підприємства", – зазначив співрозмовник.

Скубченко підкреслив, що за чинним законодавством ці повірки покладено на плечі споживачів.

"Тобто, у нас є лише оплата повірки, але після вступу в силу остаточної версії закону про ЖКГ, споживач буде змушений оплачувати сам, тобто не тільки повірку, але й установку і заміну", – заявив він.

Експерт вважає, що це, безумовно, неправильно.

"Адже коли ми, наприклад, приходимо у магазин за сиром, ми ж не оплачуємо в чеку абонплату за повірку терезів та їх обслуговування у цьому магазині", – пояснив співрозмовник.

Глава Житлового союзу додав, що після вибуху газу та обвалу будинку у Дрогобичі у 2019 році, президент Володимир Зеленський доручив Кабміну провести технічний аудит та прийняти програму модернізації об'єктів ЖКГ, але через рік нічого не було зроблено, оскільки з 2015 року, коли було прийнято закон Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, держава скинула з себе відповідальність за багатоквартирний житловий фонд.

Читайте такожТрагедія на Позняках у Києві: версії, жертви, допомога постраждалим і доля будинкуНагадаємо, 22 червня у Києві стався вибух у будинку за адресою вул. Крушельницької, 1/5, були зруйновані міжповерхові перекриття четвертого, п'ятого, шостого та сьомого поверхів, під завалами опинилися люди.

У результаті інциденту загинули три особи. Глава МВС Арсен Аваков говорив, що правоохоронці розглядають дві версії трагедії – вибух газу чи вибухівки.

Політолог Михайло Чаплига сказав, що вибух на Позняках міг статися через те, що під час встановлення газових лічильників робітники не докрутили трубу.

Автор: Катерина Присяжнюк
Новини заразКонтакти