Зміни в МВС залежатимуть не від Монастирського, а від Банкової - експерт

Новим главою МВС призначили Дениса Монастирського / УНІАН

З Арсеном Аваковим так чи інакше потрібно було рахуватися, а у випадку з Денисом Монастирським вплив можна буде здійснювати простіше, вважає Богдан Петренко.

Звільнення Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ - це бажання Офісу президента контролювати правоохоронну систему, щоби збільшувати свій вплив на політичну систему. Тому і зміни в МВС після призначення Дениса Монастирського змінником Авакова залежатимуть не від нього, а від бажання Банкової щось змінити в системі.

Таку думку в коментарі Главреду озвучив Богдан Петренко - заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму.

«З Аваковим так чи інакше потрібно було рахуватися, а у випадку з Монастирським вплив можна буде здійснювати простіше. Більш того, Монастирський зараз може опинитися між двох вогнів - з одного боку, представники Авакова, які займають керівні посади в МВС, а з іншого - ОП, зацікавлений у впливі на нього», - зазначив експерт.

За його словами, якщо вплив поліцейської когорти буде поступово знижуватися, то Офіс президента буде працювати над тим, щоб або переманити на свій бік креатури колишнього міністра, або ж просто їх звільнити.

Петренко додав: все, що далі відбуватиметься в МВС, більшою мірою залежатиме від бажання Банкової.

"Передусім тепер слід очікувати поділу міністерства - щонайменше, звідти можуть забрати Нацгвардію (такі спроби були ще в 2019 році, проте через вплив Авакова цього не реалізували). Це може бути або повне підпорядкування собі - тоді ми отримаємо поліцію зразка Авакова, але контрольовану з ОП, або ж це буде спробою грати в інтересах громадської думки, за що можна буде розраховувати на реформи в міністерстві», - вважає експерт.

Крім того, на його думку, нове керівництво може бути зацікавленим в кількості розслідуваних злочинів, оскільки будь-яка людина, яка приходить на посаду, зацікавлена в демонстрації власної ефективності.

Відставка Авакова з посади глави МВС - про що раніше писав Главред:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти