Експерт пояснив, чим обернеться для України відновлення ядерного статусу

Росію може стримати сила з ядерною зброєю / Фото УНІАН

Києву потрібно шукати шляхи зближення з НАТО, інакше доведеться змиритися з тим, що Україна зникне.

Єдиний інструмент, який зможе стримати агресію Росії, це така ж сила з ядерною зброєю. Такою силою є лише НАТО.

Таку думку озвучив заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь.

"Якщо ми не знайдемо з Альянсом шляхів для зближення, то нам доведеться погодитися з тим, що Україна зникає, або ж йти на непопулярні кроки», - вважає він.

Самусь зазначив, що заява посла України в Німеччині Андрія Мельника про відновлення ядерного статусу країни – це спроба закликати Захід до рішучих дій проти РФ. За словами експерта, в 2008 році Альянс відмовив Україні та Грузії в Плані дій щодо членства в НАТО (ПДЧ). І зараз Захід знову намагається уникнути ухвалення важких рішень, адже ПДЧ викличе роздратування Росії.

"Тобто фактично український посол говорить відверто, що ситуація з Росією не розсмокчеться самостійно, і Заходу значно простіше надати Україні ПДЧ, ніж починати відновлювати ядерний потенціал», - зазначив Самусь.

Втім, на думку експерта, відновлення ядерного статусу України - «це дуже дорога і невдячна справа, яка викличе неоднозначну реакцію в світі».

"Тому що тоді на нас будуть тиснути всі - і наші союзники, і наші вороги і якщо Україна вирішить піти цим шляхом, вона залишиться наодинці та без підтримки», - резюмував він.

Ядерний статус України - про що раніше повідомляв Главред:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти