Експерт назвав привід до початку атаки РФ на материкову Україну

Експерт назвав привід до початку атаки РФ на материкову Україну

Росія продовжуватиме шукати засоби тиску на Україну, щоби повернути тему води для анексованого Криму на порядок денний.

Ситуація з водою в окупованому росіянами Криму погіршується з кожним днем. Кремлю потрібно якось розв'язувати цю проблему, тому імовірність наступу РФ на Україну у зв'язку з ситуацією з водою на півстрові зростає. Українським військовим необхідно бути напоготові.

Таку думку озвучив у коментарі Главреду Андрій Клименко - головний редактор сайту BlackSeaNews, керівник моніторингової групи Інституту чорноморських стратегічних досліджень.

За його словами, ситуація з водою в анексованому Криму повернулася на 50 років тому, адже до 1969-1970 рр., коли побудували Північно-Кримський канал, воду на півострові майже скрізь давали по годинах. Те, що Росія зараз бурить там чергові свердловини, проблему з водопостачанням не розв'язує. Крім того збільшилися і потреби півострова у воді, оскільки там вже не 270-300 тисяч осіб, які офіційно переїхали з регіонів РФ, а, щонайменше, мільйон.

"Росії, щоби забезпечити всіх водою, треба будувати опріснювальні установки, які коштують мільярди (яких, до речі, у РФ все менше) ... Росія буде продовжувати шукати засоби тиску на Україну, щоби повернути тему води для Криму на порядок денний. Тому звичайно, РФ шантажуватиме і погрожуватиме, через що і може виникнути саѕиѕ belli, тобто формальний привід до початку війни", - вважає Клименко.

При цьому він додав, що зараз в Чорному морі знаходяться два ракетних кораблі Іспанії.

"І коли в акваторії є потужні кораблі країн НАТО, то це - майже гарантія того, що Росія не почне жодних дій проти південних регіонів України, як в Чорному морі, так і в Азовському", - резюмував експерт.

Читати такожЖданов назвав умову, за якої Європа "задушить Путіна"

Водна криза в анексованому Криму

Припинення водопостачання Криму

Росія у березні 2014 року захопила український Крим. До захоплення Криму Росією вода надходила на півострів з Дніпра по Північно-Кримському каналу. Україна забезпечувала до 85% потреб півострова у прісній воді.

У квітні 2014-го Київ припинив подачу води у Крим. Влада України неодноразово зазначала, що подачу води в Крим буде відновлено, коли півострів повернеться під контроль Києва.

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти