12-річна Валерія Єжова про волонтерство всупереч всьому, рідних в окупації та сотні тисяч гривень, передані військовим

Фото: Ліза Стеценко

Команда благодійної ініціативи 1+1 media «Здійсни мрію» спільно з новинним порталом Главред продовжують розповідати про юних волонтерів, життя яких з початком повномасштабної війни докорінно змінилося. Цього разу ділимося історією Валерії Єжової, 12-річної чемпіонки світу та Європи з шашок серед дівчат свого віку.

Її любов до спорту розпочалася шість років тому, саме тоді, коли у будинку творчості відкрився тематичний гурток. Дівчина вирішила спробувати себе у грі в шашки на дошці 8×8. Поштовхом розпочати благодійну діяльність на підтримку ЗСУ стали події великої війни. Її дідусь та бабуся залишалися в окупації, Бучанському районі, та лише 7 квітня 2022 року родині вдалося вперше побачити своїх близьких.

«Після того, як звільнили бабусю та дідуся, захотілося віддячити військовим та збирати кошти, аби вони звільнили ще більше територій», — ділиться школярка.

Власну волонтерську діяльність Валерія розпочала у червні 2022 року, зрозумівши, що власне захоплення можна перетворити у благодійну справу:

«Я запитала: “Що найкраще ти вмієш робити?”. Саме так виникла ідея грати в шашки та збирати донати», — розповідає Любов, мама дівчинки.

До слова, перша публічна благодійна гра відбулася поряд із будинком, де зібралась чимала кількість охочих як донатити, так і спарингувати разом із Валерією. Нині дівчина має значну кількість кубків, медалей та грамот за досягнення у спорті. Вперше вона брала участь у міжнародних змаганнях у 2019 році, а саме на чемпіонаті світу в Болгарії. Вдруге — дівчину чекав Чемпіонат Європи, де їй вдалося взяти 3 золоті медалі. Так, Валерія стала абсолютною чемпіонкою Європи у трьох програмах — класичній, швидкій та блискавичній.

Сьогодні школярка переважно грає на благодійних ярмарках, що проводяться у Києві, або ж інших заходах, куди її запрошують. Кожен охочий може долучитися до гри з Валерією, тривалість якої зазвичай до 5 хвилин. Перемог у дівчини теж чимало — понад 200:

«Є навіть ті, хто регулярно зі мною грають. Одного разу на благодійному заході вдалося зіграти в партії з одним і тим самим суперником 5 разів».

За весь час волонтерської діяльності дівчинці вдалося акумулювати більше 200 000 гривень на підтримку Сил безпеки й оборони України. Натомість найбільша рекордна сума зібраних коштів за день — 14 000 гривень. В першу чергу родина спрямовує їх напряму на потреби конкретної бригади або пораненим. Наприклад, 28 бригаді та 112 бригаді. На більшу кількість донатів Валерії з мамою вдалося придбати інвертори — прилади, які дозволяють отримувати 220 вольт в умовах відсутності електропостачання; портативні душі, тепловізори, екіпірування, а також їжу для військових. До того ж Валерія передавала особисто кошти для Олексія Притули, ветеринара з Одеси, який під час наступу на Лиман втратив обидві ноги. Також долучалася до збору коштів для купівлі автомобілів, а у зустрічах з військовими дівчина вбачає неабияку вагомість:

«Ці зустрічі важливі. Це можливість подякувати за те, що вони боронять нашу країну. Вони мають чути слова вдячності», — додає Валерія.

Влітку 2022 року мережу облетіло відео, як школярка передавала кошти у Благодійний фонд Сергія Притули. Тоді дівчині вдалося зібрати понад 20 000 гривень. Крім цього, Валерія неодноразово брала участь у фестивалях, зокрема «Кропива Fest-2024» та «Світ добра». Так, під час участі дівчина долучалася до сеансів одночасної гри, спарингуючи з 6 учасниками без перерви.

Валерія зізнається, що школа займає досить багато часу, проте час для себе в неї також залишається, а саме для своїх хобі, зокрема футболу:

«Займаюся на секції футбольний клуб «Віоріка». Серед команди — я єдина дівчинка. Загалом зараз у мене дві секції спорту — шашки та футбол».

Фото: Ліза Стеценко

Проте припиняти благодійність дівчина не планує, всупереч тому, що кількість донатів суттєво скоротилася:

«Планую волонтерити до Перемоги. Вважаю, що кожному потрібно допомагати країні, не лише військові мають це робити. Це може робити кожен, аби наблизити спільну Перемогу».

Новини заразКонтакти