Олександр Курляндський - біографія, фільмографія і особисте життя

Олександр Курляндський / кадр з інтерв'ю

Олександр Курляндський дебютував у сфері мультфільмів з " Ну, постривай!". Після цього він прийняв участь у створенні Папуги Кеши, писав для Єралашу, та сценарії для радянських і російських фільмів.

Заслужений діяч мистецтв РФ (2007) Олександр Курляндський помер у грудні 2020. Поки що причини смерті драматурга не розголошуються.

Олександр Курляндський був членом Спілки кінематографістів РФ, але поки що вони не робили офіційної заяви.

На рахунку Курляндського - величезна фільмографія. Він писав для різних кіножурналів, мультиків і навіть фільмів. Курляндський придумав 10 випусків "Чудового Гоші", кілька випусків "Повернення блудного папуги". Ним були написані повісті про папугу Кешу, кота Василя, ворону Клару.

Олександр Курляндський - біографія

Олександр Курляндський народився 1 липня 1938 р.в Москві в родині інженерів.

Олександр планував йти по стопах батьків, в 1960 р закінчив факультет Теплогазопостачання та вентиляції Московського інженерно-будівельного інституту ім. В. в. Куйбишева (нині - Національний дослідницький Московський державний будівельний університет). Однак, ще в студентські роки його доля почала змінювати напрямок.

У студентські роки Олександр Курляндський видавав стінгазету, писав сценарії капусників, а також Тексти мініатюр для театру Московського державного університету ім. М. в. Ломоносова "Наш дім".

Після закінчення вузу, почав працювати майстром на будівництві. На початку 1960-х рр.потрапив під вибірковий армійський призов осіб з вищою освітою, потрапив у стройбат. Був задіяний на будівництві ракетних майданчиків в Московській і Брянській областях. Після цього змінив діяльність.

Письменницьку кар'єру Олександр Курляндський офіційно почав з середини 1960-х рр.. співпрацював з журналами "Крокодил" і "Юність", "Літературною газетою". Був знайомий з популярними тоді радянськими письменниками.

У 1964 р разом з Едуардом Успенським (1937) і Аркадієм Хайтом (1938-2000) розробив оновлену програму новорічної Кремлівської ялинки.

Над "Ну, постривай!" Олександр Курляндський працював разом з Аркадієм Хайтом і Феліксом Камовим. Його перша серія вийшла в 1969 р, Остання на даний момент - двадцята - в 2006 р він був причетний до створення різних сцен і написання сценарію різних серій мультсеріалу.

Також Олександр Курляндський причетний до створення сценаріїв десятків анімаційних фільмів.

Він двічі був удостоєний престижної премії "Золоте теля" (в 1970 і 1972 роки).

Одружений. Дружина - викладач німецької мови Інеса Денисівна Чуковська (рід. 1934).

Олександр Курляндський - фільмографія

Автор: Олександр Галайда
Новини заразКонтакти