Як приготувати їстівні каштани: відомий шеф-кухар поділився рецептом делікатесу

Як приготувати смачні каштани / Коллаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Український шеф-кухар Євген Клопотенко поділився рецептом сезонного делікатесу, який з легкістю можна приготувати.

Осінь — це час, коли природа дарує нам не лише яскраві барви, але й смачні делікатеси, одним з яких є каштани. Український шеф-кухар, ресторатор, громадський активіст, блогер та телеведучий Євген Клопотенко поділився рецептом, як смачно можна приготувати їстівні каштани.

Насамперед важливо розібратись, що таке їстівні каштани та де вони ростуть. Їстівний каштан - це вид багаторічного дерева з родини букових, батьківщиною якого вважається Південна Європа та Мала Азія. Солодкі каштани вважаються сезонним делікатесом, який у Європі починають готувати з кінця вересня, а особливо за кордоном полюбляють готувати страву з плодів на Різдво.

Каштан кінський та їстівний плід відрізняються один від одного формами. Наприклад, у каштана неїстівного, оболонка м’ясиста та вкрита поодинокими короткими шипами. А ось плоди їстівного вкриті оболонкою з дуже щільними, довгастими голчастими колючками. Таким чином їх важко сплутати.

Відомо, що їстівні каштани ростуть по всій Європі, зокрема в Україні. У нас цей вид не настільки популярний як його родич каштан кінський, але окремі господарства вирощують їстівні каштани для власного вжитку та на продаж. Наразі без проблем можна знайти їстівні каштани на просторах Інтернету чи в гіпермаркетах.

Як приготувати їстівний каштан

Щоб скуштувати каштан, його спершу необхідно приготувати. Шеф-кухар Клопотенко радить з горішка зняти колючу оболонку, а на самому горішку, тобто на його коричневій оболонці зробити хрестоподібні надрізи. Далі ви можете посмажити, запекти або ж навіть зварити каштани.

Щоб посмажити каштани, необхідно їх викласти на пательню та смажити на сильному вогні, помішуючи, орієнтовно 10-15 хвилин.

Якщо ж бажаєте запекти каштани, то слід надрізати коричневу шкірку горішка, а далі викласти плоди на деко. Запікати потрібно у розігрітій до 200 градусів духовці приблизно 10-15 хвилин.

Варіння каштанів - не менш популярний спосіб приготування. Для цього варто надрізати шкірку каштана, залити плоди холодною водою, довести до кипіння та варити приблизно 15 хвилин. Каштани будуть ніжними та мʼякими. До речі, з таких відварених плодів виходить чудовий гарнір до м’ясних страв.

Хто такий Євген Клопотенко?

Клопотенко Євген Вікторович – український шеф-кухар, ресторатор, громадський активіст, блогер та телеведучий. Співзасновник ресторану "Сто років тому вперед" (Київ) і бістро "Інші" (Львів), автор популярного в Україні кулінарного сайту klopotenko.com, пише Вікіпедія.

Читайте також:

Новини заразКонтакти