Венеціанська комісія розкритикувала звільнення суддів КСУ

У Венеціанській комісії відреагували на рішення щодо КСУ / УНІАН

В організації повністю згодні з важливістю забезпечення суспільної довіри до Конституційного суду.

Припинення повноважень КСУ є кричущим порушенням Основного закону і принципу поділу влади - це не може призвести до поваги верховенства закону, йдеться в спільному листі Венеціанської комісії і групи держав проти корупції (GRECO) до спікера ВР Дмитра Разумкова.

В організаціях заявили, що повністю згодні з важливістю забезпечення суспільної довіри до Конституційного суду, адже він відіграє важливу роль зберігача Основного закону і арбітра поділу влади.

"Довіра не означає відсутність незалежності. Навпаки, Конституційний суд може користуватися довірою інших державних інститутів і громадськості тільки в тому випадку, якщо він дійсно незалежний", - наголошується в листі.

Читати такожЄвродепутат побачила в рішенні КСУ інтереси олігархів і Кремля

Організації закликають українську владу розглянути несприятливі, глибокі та довгострокові наслідки для України від поспішного рішення про звільнення суддів Конституційного Суду.

"Ми закликаємо вас вивчити альтернативні способи забезпечення того, щоб боротьба з корупцією відповідно до міжнародних стандартів залишалася пріоритетом для вашої країни", - йдеться в листі.

Скандальне рішення КСУ-про що раніше повідомляв головред:

Автор: Катя Трохименко
Новини заразКонтакти