Відхід США з України за сценарієм Афганістану: експерт пояснив, чому Вашингтон не здасть Київ

Україна, на відміну від Афганістану, зуміла відстояти свою державність і без підтримки США та Заходу - політолог / УНІАН

Народ України двічі демонстрував своє прагнення до відстоювання свободи, сказав Володимир Фесенко.

Підтримка Заходу важлива, проте Україні і без підтримки США, незважаючи на втрату територій, вдалося відстояти власну державність. На відміну від Афганістану, куди Штати вклали 1 трильйон доларів, допомога українській державі набагато менша. Різниця з Афганістаном дуже помітна - наш народ двічі демонстрував своє прагнення до відстоювання свободи. Цей аргумент треба посилено застосовувати на свою користь, заявив політолог Володимир Фесенко.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що в порівнянні з Афганістаном, де влада опинилася в руках угруповання Талібан, українській державі вдалося вистояти в боротьбі за свою державність. Навіть незважаючи на втрату територій.Читати такожЧому Україна ризикує повторити долю Афганістану

"Наразі чую багато конспірологічних і катастрофічних припущень, що після подій у Афганістані американці закриються, забудуть, не ризикуватимуть, припинять будь-яку підтримку України. Підтримка була важлива, але в порівнянні з Афганістаном мене вразила цифра — вкладено 1 трильйон доларів у Афганістан, в нас вони вклали набагато менше. Ми змогли без підтримки і США, і Заходу відстояти свою державність. Так, втратили частину території, але відстояли державність", - зазначив експерт.

За словами політолога, різниця між двома ситуаціями дуже помітна, і Україна повинна застосувати цей аргумент на свою користь. Незважаючи на проблеми з реформуванням держави, український народ прагне до свободи і демократії.

"Двічі наш народ демонстрував прагнення відстоювати свою свободу. Тобто контраст з Афганістаном дуже помітний. Але здатність народу, і держави також захищати себе, прагнути до свободи і демократії — ми це бачимо. Наразі дуже важливо використовувати цей контраст на користь нашої держави", - підкреслив Володимир Фесенко.

Ситуація у Афганістані

Сполучені Штати Америки після двох десятиліть перебування у Афганістані прийняли рішення вивести свої війська з території держави. Американський військовий контингент повинен бути виведений з афганської держави до 31 серпня.

На тлі рішення Вашингтона ісламістське угруповання Талібан стрімко захопило Афганістан. Президент Ашраф Гані змушений був тікати з країни.

Представник талібів Мухаммед Найїм зробив заяву про те, що багаторічний військовий конфлікт у Афганістані відтепер завершено.

Помічник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Байден ухвалив правильне рішення щодо виведення військ з Афганістану. За багато років там так і не вдалося створити армію, яка здатна протистояти серйозним викликам.

Колишній глава ЦРУ Девід Петреус заявив, що виведення військ США з Афганістану призведе до небезпеки не тільки для Вашингтона. Під загрозою опиняться і американські союзники.

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти