ДБР оголосило про підозру президентові-втікачеві Януковичу - подробиці

Януковичу оголосили про підозру / скріншот

Янукович підозрюється у державній зраді за ч.1 статті 111 Кримінального кодексу України.

Сьогодні Держбюро розслідувань (ДБР) повідомило екс-президенту Віктору Януковичу, який втік до Росії, про підозру у зв'язку з підписанням так званих "харківських угод" у 2010 році. Цим він штучно створив умови для збільшення військової присутності Росії в Україні та підривав обороноздатність країни.

Янукович підозрюється у державній зраді за ч.1 статті 111 Кримінального кодексу України. За версією слідства, експрезидент у змові з вищими посадовими особами Росії допоміг їм вести підривну діяльність проти України, повідомляє Офіс генерального прокурора.

21 квітня 2010 року Янукович підписав угоду, згідно з якою термін перебування Чорноморського флоту Росії в Криму був продовжений з 2017-го до 2042 року. В обмін на це РФ знижувала для України ціну на газ, перед цим, за версією слідства, двічі штучно завищивши її зі 179 до 352 доларів за тисячу кубометрів у період з 2008-го по 2010 рік. Так Росія навмисно накопичувала борг України за газ, який використовувала при підписанні угод як аргумент на користь фактично безкоштовного перебування свого флоту на українській території.

Читати такожЕксперт оцінив шанси Януковича на повернення в українську політику

Наслідком підписання цих угод стало збільшення російського контингенту в Криму, що в лютому 2014 року втілилося в початок операції із захоплення Криму і подальшої його анексії.

Справа Януковича - про що раніше писав Главред:

Автор: Катя Трохименко
Новини заразКонтакти