За допомогою Британії Україна змусить Росію "захлинутися"

Британія допомагатиме України розвивати та зміцнювати ЗСУ / Фото: Reuters

Лондон вбачає в Україні форпост стримування Росії, а тому зацікавлений, щоб цей форпост був справді міцним.

Британія згадала Україну у своїй новій стратегії безпекової політики – у стратегічному огляді "Глобальна Британія у конкурентну епоху". В документі зазначається, що країна допомагатиме розвивати та посилювати ЗСУ.

Є декілька причин, чому Британія має намір допомагати нашій країні.

По-перше, Британія має свої власні інтереси, після Brexit проводить самостійну політику і не стримана жодними зобов’язаннями перед Євросоюзом та спільними з ЄС рішеннями щодо Росії. Відтак, Британія може вільно і відверто виявляти своє ставлення до дій Москви.

Читайте такожУкраїні потрібно дивитися не на США, а на ВеликобританіюПо-друге, Росія скоїла чимало злочинів на території Великої Британії: отруєння Скрипалів, історія з Березовським тощо. Такі зухвалі дії РФ на чужій території завжди дратували Британію.

По-третє, після Brexit Великобританія досягнула певну домовленість зі Сполученими Штатами про те, що Лондон діятиме більш активно і представлятиме інтереси США по деяких питаннях. Тобто Британія є провідником інтересів Штатів на Європейському континенті, зокрема, до цих інтересів відноситься і стримування Росії.

Саме з цих причин Британія рішуче взялася за чимало справ, у тому числі й тих, що стосуються України.

Британія вбачає в Україні форпост стримування Росії, який не дозволяє Москві стати загрозою для всього світу. Нова Російська імперія просто не може відбутися без України – це розуміють і в Москві, і в інших столицях світу. От і Британія усвідомлює необхідність підтримувати Україну, щоб цей форпост був якомога міцнішим.

Допомога з боку Британії України може являти собою що завгодно: інструктори, зброя, гроші тощо. В першу чергу, британці намагатимуться дати Україні вудку, а не рибу. Зокрема, вони пропонували нашій країні будувати британські катери на території України, на миколаївському заводі – спочатку повністю з їхніх складових, а згодом із українських складових. Тобто британці хочуть дати нам можливість будувати у себе військову техніку, вчитися військовій справі і взаємодії із сучасним військом.

Але Україна при цьому не може сидіти, склавши руки – вона має проявляти ініціативу, пропонувати щось розумне і взаємовигідне. Адже британці за нас працювати і воювати не будуть.

Читайте такожСім няньок: хто допоможе Україні закінчити війну на ДонбасіВраховуючи, що спочатку про готовність збільшити військову допомогу Україні заявили Сполучені Штати, а тепер аналогічний сигнал отриманий і від Британії, постає питання – чи не готують нас до великої війни. Але впевнений, що – ні.

Якби у 2014 році відбулося пряме вторгнення, за оцінками США і Британії, за умови оптимістичного сценарію Україна змогла б протриматися проти Росії два тижні, за умови песимістичного сценарію – дві доби. Тобто ці країни чудово розуміють наші військові спроможності. На жаль, за сім років війни наша армія так і не стала справді сучасною та потужною силою, здатною протистояти Росії.

На щастя, зараз не йдеться про розгортання масштабних бойових дій і пряме зіткнення, але нас налаштовують готуватися до будь-яких дій Росії і нарощувати свої сили.

Британія і Штати хочуть, щоб у випадку, якщо Росія спробує розпочати масштабну війну, українське військо могло завдати їй неприпустимих втрат, які викличуть в РФ суспільне обурення та зупинять Москву. Ми повинні бути готовими у відповідь завдати Росії навіть більших втрат, ніж ті, яких зазнав Радянський Союз під час вторгнення в Афганістан.

Якщо Україна за допомогою США і Британії нарешті збудує сучасну армію, вона протримається проти РФ не два тижні чи дві доби, а рівно стільки, скільки потрібно, щоб Росія захлинулася. Якщо ми протримаємося два місяці, цього цілком буде достатньо, щоб російська військова потуга згасла.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти