Змаганням "проросійських совків" і "патріотичних патріотів" виборця вже не візьмеш

Старі перевірені методи стають неефективними для української політики / фото: zn.ua

З влади остаточно спав ореол сакральності, а, отже, і закритості. Змагатися у політиці тепер будуть представники "нового призову".

Рейтинги, які останнім часом масово публікуються різними установами, показують помітну стабілізацію електорату основних політичних гравців. Мабуть, уже можна казати про формування "ядерного електорату" не лише у ЄС-Порошенка, ОПЗЖ-Бойка-Медведчука та Батьківщини-Тимошенко, але й СН-Зеленського. Це особливо помітно напередодні другої річниці його вступу на посаду.

Мабуть, для декого із політиків, які обіцяли повернення через рік, це і справді видається дивним, але нічого з прогнозованого два роки тому "найвидатнішими аналітиками" не відбулося. При цьому, від кількості різноманітних проблем та конфліктів, про які говорять щоденно у медійному просторі, захоплює подих. Але електоральна ситуація залишається досить стабільною.

Читайте такожРейтинг партій: названі політсили, яким українці довіряють кермо владиНі, я розумію, що творці ідей про "випромінювачі 1+1, які 2 роки тому зробили Зеленського президентом", вигадають нам не одну історію про "хитрі політтехнології", які і забезпечують цей результат, але часто відповідь є простішою, аніж може видаватися на перший погляд.

Насправді, тут злий жарт зіграло те, що не лише кожен генерал готується до минулої війни, але так само роблять і політтехнологи з величезним досвідом. Здавалося, все треба було звести до відомої та зрозумілої задачі: "модель Ющенко". Але Зеленський "чомусь" повторювати цю модель не захотів, і досить швидко "намацав" кнопку, педалюючи яку можна тримати електоральні процеси у певних рамках. Та й з виборцем не все так просто.

Ну не любить у своїй масі виборець тих, кого відкинув 2019 року заради електоральної авантюри, вже так вони його тоді "дістали". І не полюбить, бо країна стала іншою.

Читайте такожРейтинг Зеленського різко пішов вгору: всі даніПоказово, що зараз в інформаційному просторі розвивається скандал за участю лідерів двох провідних "старорежимних сил", які постійно декларували рішучу боротьбу одне з одним, а у реальності вибудовували відносини на геть інших засадах. І тут немає нічого дивного, або нового. Так українська політика жила десятиліттями. Розбилися на дві групи, розігруємо "запеклу битву" для "народу", а самі, тим часом, "робимо реальну політику" - приховану та максимально непублічну, засновану на підкилимних торгах, і яка не має жодного стосунку до того, що вкидається в якості політики "широкому загалу". Власне, це все непогано працювало, поки вся публічна політика творилася на політичних ток-шоу, які з таким інтересом дивилися українці ще десятиліття тому. Але цей час минув, минули і політичні протистояння того часу, і, власне, мав минути і час тодішніх політиків, але вони вперто тримаються за надію якось повернутися. Але кожне підтвердження старих і зручних "схем" слугує черговим свідченням того, що це не можливо. Країна змінилася, суспільство теж змінилося. Найголовніше, що зміни ці - незворотні. І стосуються вони не стільки персон, скільки умов, у яких ці персони працюють. Усе буде по-іншому, усе буде не так, як було раніше.

З влади остаточно спав ореол сакральності, а, отже, і закритості. Змагатися у політиці тепер будуть представники "нового призову", частину з яких ми поки що можемо і не знати. А от стара модель: розбилися на дві групи і граємо у "проросійських совків" і "патріотичних патріотів" - уже точно працювати не буде.

Новини заразКонтакти