Слідами Порошенка: коли Зеленського розчавить «сніжний ком» негативу

Політолог назвав помилки, які потягнуть рейтинги Зеленського вниз / УНІАН

За президентства Зеленського все рухається по тому ж треку, що й за Порошенка.

Серед досягнень Володимира Зеленського за перший рік президентства я б назвав прогрес в обміні полоненими і скасування депутатської недоторканності (багато хто з президентів це обіцяв, але тільки Зеленський – зробив). На цьому список успіхів завершений.

В цілому, за Зеленского все рухається тим самим треком, що й за Порошенка: йде зрощення влади з бізнесом; немає реформ – є лише їх імітація; створюються якісь незрозумілі посади; прогресу в мирному врегулюванні немає; економічна ситуація погана.

Тож об'єктивно у Зеленського за перший рік тільки два досягнення, хоча в його руках були всі необхідні важелі для прийняття потрібних рішень, зокрема, парламентська монокоалиция.

Рейтинги Зеленського і через рік його президентства зберігаються безпрецедентно високими, проте це відбувається за інерцією. Це – ефект запущеного потягу, який мчить по прямій траєкторії.

В українців залишається віра в краще, але кількість таких людей постійно скорочується. Крім того, немає альтернативи Зеленському, тому для більшої частини виборців він, як і раніше, залишається новим та несистемним політиком. Це – суто людський фактор, саме через нього багато хто вважає, що, наприклад, коронавірус став на заваді нормальному економічному розвитку України, а, значить, треба почекати ще півроку-рік. Однак із часом кількість таких людей буде зменшуватися, а токсичність оточення Зеленського, навпаки, зростатиме, як і непрофесіоналізм ставатиме більш очевидним. Зрощення з олігархами, якісь репутаційні скандали... Все це буде накопичуватися і позначатися на рівні підтримки.

Зеленський прийшов у політику стерильним, без політичного бекграунду, без початкового політичного «мінусу», який би наростав, як сніжний ком. «Сніжний ком» Зеленського дуже малий, і поки він виросте, мине не рік і не три. Всі президенти України до цього мали політичний бекграунд і накопичений політичний негатив, тому їхні рейтинги падали більш стрімко. Однак попереду ще чотири роки, а за цей термін «сніжний ком» Зеленського може стати навіть більшим, ніж у Ющенка.

Головний провал Зеленського – це економічна і соціальна політика. Це ключова сфера, помилки в якій будуть тягнути рейтинги президента вниз. На гуманітарці далеко не заїдеш. Порошенко теж зробив ставку на гуманітарні питання і програв вибори, просто тому що соціально-економічна ситуація була поганою...

Фактор економічних і соціальних проблем – більш болючий для населення. Просто ефект від нього відкладений, але неминуче наздожене Зеленського після епідемії коронавіруса.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти