Нас кинули на розтерзання: чому борги по ЖКГ ростуть гігантськими темпами

У разі повного карантину борги по оплаті компослуг можуть ще більше збільшитися / УНІАН

Прийдешній карантин через коронавірус може ще більше збільшити борги по ЖКГ.

За даними Держстату, борг населення України за спожитий природний газ і послуги з його доставки на початок жовтня 2020 року становить 21,1 мільярд гривень.

Відразу скажу, що борги населення за послуги ЖКГ, і зокрема, за газ – це проблема не одного року. У випадку з газом вони активно почали накопичуватися після того, як в Україні запустили так званий ринок газу. До цього загальний борг населення з оплати послуг ЖКГ становив 29 мільярдів гривень, а сьогодні він вже – 55 мільярдів, з яких найбільші за газ і електроенергію - 21 і 20 мільярдів відповідно.

Вже традиційно українці за опалення взимку платять менше, ніж влітку. Наприклад, навесні загальний борг становив 67,5 мільярдів, і за газ навесні цей борг був навіть більше, ніж нинішні 21,1 мільярди, тобто влітку українці його частково погасили.

Читати такожПлатіжка за послуги ЖКГ скоро перетвориться на рулонБезумовно, газ зараз зростає в ціні і з повним карантином, якщо такий запровадять, люди можуть почати втрачати роботу і тоді борги будуть рости і далі. Але проблема збільшення боргів полягає не скільки в цьому, а скільки у високих тарифах (які вже і так занадто високі), у яких з кожної гривні монополісти просто крадуть по 30-50 копійок. Адже вдумайтеся - з року в рік борги збільшуються, платіжна дисципліна на рівні 40%, але ніхто з комунальних підприємств при цьому ще не став банкрутом...

Де таке бачили, щоб людина, отримуючи три тисячі пенсії, дві з них віддавала на оплату комуналки?! Це нереально. Тому будь-яке збільшення боргів для монополістів, щоб ті не говорили, не є критичним, на відміну від людей, у яких за борги по комуналці в разі їх неоплати можуть забирати житло або майно.

І цього б не було, якби втрутилася держава. Але замість цього воно кинуло всіх на розтерзання і самоусунулося, хоча у нас ніхто не відміняв функції державного контролю і регулювання, нагляду та захисту прав споживачів – це все передбачено законодавством.

Олександр Скубченко, голова Житлового союзу України, спеціально для Главреду

Новини заразКонтакти