«Справжня історія Криму»: у Ризі відбувся показ документального проєкту продюсера 1+1 media Акіма Галімова

Показ пройшов у межах ІІІ Парламентського саміту Кримської платформи

23 жовтня під час III Парламентського саміту Кримської платформи в столиці Латвії, Ризі, відбувся показ документального проєкту продюсера 1+1 media, засновника «Реальної історії» Акіма Галімова.

На події були присутні спікери парламентів України та Латвії, депутати Саейму Латвії та Верховної Ради України, представники Меджлісу кримськотатарського народу, іноземні делегації, дипломати, історики та журналісти. Загалом участь у саміті підтвердили понад 40 країн світу.

Акім Галімов особисто представив фільм «Справжня історія Криму», звернувшись до аудиторії:

«Цей фільм може змінити те, що ми знали про Крим, про Кримське ханство. Він наголошує на звʼязках Криму з Україною і Європою загалом, бо основна проблема в тому, що наші знання про Крим — це переважно російські інтерпретації історії. За останні 250 років з часу першої анексії Криму 1783 році, росія використовувала чимало інструментів, щоб сконструювати історію, якої ніколи не існувало і заявити про те, що росія була в Криму завжди. Саме тому росія виселяла кримських татар, саме тому всі кримськотатарські топоніми були замінені на російські, саме тому в будь-якому місці Криму є памʼятники російським царям, письменникам і генералам!».

Також після перегляду проєкту «Справжня історія Криму» за участі Акіма відбулась панельна дискусія, спікерами якої стали: Постійна представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, членкиня Меджлісу кримськотатарського народу, журналістка Гаяна Юксель. Модераторкою стала Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи.

Ключова тема обговорення — історичні аспекти й сучасні виклики, з якими стикається кримськотатарський народ під час окупації півострова росією.

Нагадаємо, що «Справжня історія Криму» — один із випусків циклу документальних програм «Справжня історія Донбасу, Півдня та Криму», що є частиною «Всеохопної інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації», що впроваджується 1+1 Media та Smart Angel у співпраці з експертними організаціями за фінансової підтримки Європейського Союзу.

У цьому епізоді автори зібрали унікальні документи, відвідали архіви в Туреччині, Англії, Швеції та Франції, поспілкувалися з авторитетними істориками та нащадками династії Ґераїв. Завдяки свідченням та документам автори проєкту мали на меті довести, що російська влада у Криму ніколи не була легітимною, а також познайомити глядачів зі справжньою історією Криму та допомогти усвідомити факт, наскільки російська пропаганда та колонізаторська політика знищувала ідентичність, культуру корінних народів України.

Повна версія проєкту доступна до перегляду на YouTube-каналі «Реальна історія» за цим посиланням.

Новини заразКонтакти