Не кожного року: коли насправді потрібно робити флюорографію і що вона виявляє

Коли потрібно робити флюорографію - що показує флюорографія / Колаж Главред, фото: УНІАН

Флюорографія дозволяє проводити швидку перевірку стану легень без проведення складніших процедур. Главред з'ясував, які проблеми покаже флюорографія.

Флюорографія - це метод рентгенівського дослідження, який використовується для виявлення патологічних змін у легенях на ранніх стадіях. Про те, для чого потрібно робити флюорографію і з якою періодичністю йдеться у повідомленні громадської спілки "Твій сімейний лікар" у Instagram.

Які захворювання можна виявити за допомогою флюорографії

Зазначається, що флюорографія дозволяє отримати зображення органів і тканин за допомогою рентгенівських променів. Цей метод діагностики винайшли в 1936 році, як спрощену версію рентгену, щоб швидко виявляти людей з підозрою на туберкульоз.

"З часом виявили, що цей метод діагностики латентного туберкульозу недостатньо ефективний, натомість радіологічне випромінювання велике. В 1974 році ВООЗ, оцінивши співвідношення ризику й користі, висловилась категорично проти масового використання флюорографії з профілактичною метою. В Україні лише у 2008 році анулювали наказ, за яким всі люди віком від 15 років обов’язково мали робити флюорографію", - зазначають терапевти.

Що відомо про проект "Твій сімейний лікар"

Соціальний проект “Твій сімейний лікар” покликаний спростити трансформацію державної медицини і для пацієнтської, і для лікарської спільнот. В межах ініціативи лікарі розказують, як користуватись трансформованою державною медициною та створюють її професійні стандарти. В межах проекту фахівці показують, як налагодити якісне спілкування між лікарями, пацієнтами та громадськістю, з довірою та повагою в основі.

Чи потрібно робити флюорографію якщо нічого не турбує

Лікарі наголошують, що відповідно до нових рекомендацій ВООЗ, більше не потрібно щорічно робити флюорографію легень для профілактики туберкульозу, однак рекомендовано раз на 2 роки проводити перевірку, навіть якщо скарг на здоров'я немає.

"Більш ефективний та безпечний метод — скринінг-анкета, за якою лікар або лікарка може визначити, чи знаходиться людина в групі ризику", - зазначають вони.

Що таке флюорографія

Флюорографія — метод медичної візуалізації і рентгенології, що полягає в одержанні фотознімка рентгенівського зображення з флюоресцентного екрана. Найпоширенішим діагностичним методом, що використовує принцип флюорографії, є флюорографія органів грудної клітки, яка застосовується насамперед для скринінгу туберкульозу та злоякісних новоутворень легень (наприклад, рак легені). Також в медичній діагностиці флюорографія використовується для вивчення молочних залоз та кісткової системи. Розроблені як стаціонарні, так і мобільні флюорографічні апарати, повідомляє Вікіпедія.

Коли потрібно робити флюорографію

Терапевти вказують, що через епідемію туберкульозу в Україні, МОЗ рекомендує робити флюорографію раз на два роки здоровим людям, старше 18 років.

"Та раз на рік — людям з групи ризику (люди, які живуть з ВІЛ; мають онкологічні захворювання; цукровий діабет; виразкову хворобу шлунку; ті, хто зловживає алкоголем та тютюновими виробами; медики тощо)", - йдеться у дописі громадської спілки "Твій сімейний лікар".

У якому випадку відправляють на флюорографію

У Департаменті охорони здоров'я населення Дніпровської міської ради у Facebook наголосили, що на флюорографію відправляють пацієнтів, які звертаються до лікаря зі скаргами на підвищення температури тіла, кашель понад два тижні, на біль у грудній клітині, на кровохаркання.

"До груп ризику (захворювання на туберкульоз - ред.) відносяться пацієнти ВІЛ-інфіковані, пацієнти, які контактували з хворими на туберкульоз, курці, особи, які зловживають алкоголем та вживають наркотики", - вказує сімейний лікар КНП "Дніпровський центр первинної медико-санітарної допомоги № 5" Дніпровської міської ради Ільяшевич Наталя.

Дивіться відео про те, при яких симптомах потрібно робити флюорографію:

Що краще зробити: флюорографію чи рентген

У повідомленні медичного центру "Medibor" в Instagram наголошують, що діагноз за флюорографічним знімком встановити складно і, зазвичай, це пізні стадії захворювань. Натомість за допомогою рентгену можна виявити початкові зміни в тканинах, у натуральну величину, навіть якщо вони розташовані глибоко всередині організму.

Який ступінь опромінення при флюорографії

Лікарі зазначають, що ступінь опромінення при флюорографії значно вищий (0,6-0,8 мЗв), ніж при рентгенологічному обстеженні (0,05 мЗв).

Якого розміру флюорографічний знімок

У медичному центрі додають, що флюорографічний знімок має обмежений розмір 7х10 см.

"Малий кадр - це додатковий ризик пропустити патологію. Обробка плівки відбувається після закінчення прийому, тому висновок видається не раніше наступного дня, і пацієнт вимушений іти ще раз в медичний заклад", - вказують вони.

Водночас лікарі наголошують, що рентгенівський знімок має кілька розмірів, що знижує ризик невірного опису до мінімуму.

Вам також може бути цікаво:

Новини заразКонтакти