Чотири звички брехуна, які розкривають його справжню особистість

Експерти розкривають 4 питання, які ви можете задати, щоб виявити брехунів.

Експерти розкривають 4 питання, які ви можете задати, щоб виявити брехунів.

Чи було у вас коли-небудь відчуття, що хтось бреше, але у вас не було швидкого способу це довести? Намагатися виявити брехунів може бути незручно, тим більше прямо звинувачуючи когось у брехні, ще й без доказів.

Що ще гірше, навіть якщо ви знаєте, що хтось бреше, деякі люди можуть дуже добре обманювати. Це дозволяє їм замести сліди і говорити правильні речі, позбавляючи себе від підозр і змушуючи вас відчувати себе в конфлікті або загнаним в кут.

Якщо ви потрапляли в подібну ситуацію, не хвилюйтеся! Розвивайте своє позитивне мислення, і ви побачите, що існує безліч неконфронтаційних способів перевірити чиюсь правдивість.

Експерти розкривають 4 питання, які ви можете задати, щоб виявити брехунів.

Читати такожДо чого сниться зрада чоловіка: тлумачення сну

1. Дистанція

Брехуни часто намагаються відокремитися від того, що вони говорять, щоб додати дистанції між собою і розповідаються історіями. Це дозволяє їм трохи уникнути відповідальності, перекладаючи її на оточуючих. Відомий соціальний психолог Джеймс у. Пеннебейкер виявив, що багато брехунів роблять це, звертаючись до себе в третій особі.

Наприклад:» це не було закінчено "замість" Я не закінчив".» Ви не даєте людям такі речі «замість»Я не хотів їм цього давати"."Тарілка впала" замість "я впустив тарілку".

Брехуни, особливо якщо вони є частиною групи, команди або спільноти, часто використовують "нас», «ми»," наш " та інші подібні терміни, щоб уникнути відповідальності за свої дії. Це не просто об'єднує їх поведінку з багатьма іншими, але також змушує їх здаватися розумними. Наприклад:

» Ми вважали це прийнятним «замість»я знайшов це прийнятним"."Ніхто дійсно не бачив там проблеми «замість»Я не бачив там проблеми".» Ми зробили помилку і працюємо над цим «замість»я зробив помилку, і моя команда зараз працює над нею"."Всі ми погодилися, що так буде краще" , а не»я думав, що так буде краще, і змусив усіх так думати".

Нарешті, брехуни можуть змінювати займенники, щоб уникнути відповідальності. Замість того, щоб називати щось своїм, вони можуть використовувати загальні займенники, щоб відокремити себе. Наприклад:

» Я їхав на машині «замість»я їхав на своїй машині"."Рішення було... «замість» я вирішив ..." або " моє рішення було…»

Що робити?

Що вам потрібно зробити, це особисто протистояти їм. Коли вони намагаються підстрахуватися, задавайте додаткові питання, які покладають на них тягар відповідальності. Наприклад:

Коли вони кажуть: «це ще не закінчено», замість "Я не закінчив", запитайте: "хто не закінчив? Це був ти?"

2. Запитайте те, що Ви знаєте

Ви можете знати про ситуацію не все, але, ймовірно, знаєте один або два об'єктивних факти про неї. Коли ви запитуєте того, хто, на вашу думку, бреше, запитуйте про те, що Ви знаєте, і про те, чого не знаєте. Якщо вони помиляються і брешуть, не розповідайте про це відразу. Зачекайте, поки вони продовжать будувати свою фальсифіковану історію на цій брехні. Таким чином, ви будете мати уявлення про те, що є правдою, а що ні.

Консультант - судовий психолог, дипломований психолог і вчений Корал Дандо, доктор філософії, йде ще далі. Протягом десятиліття служби в лондонській поліції її досвід і спостереження призвели до того, що вона використовувала такі питання, щоб краще зрозуміти поведінку людини, коли він бреше. Якщо ви особливо спостережливі, ви зможете вловити конкретні сигнали, які хтось виконує, коли він бреше, оскільки ви будете знати, коли вони спростовують факти, які вам вже відомі.

Важливим аспектом цього є знання того, коли і як приховати інформацію від брехуна, щоб ви могли використовувати її для перевірки їх чесності. Дослідження показали, що занадто раннє надання людям занадто великої кількості деталей може дати їм достатньо часу, щоб спланувати свою ретельно продуману брехню, що ускладнює розуміння, брешуть вони чи ні.

3. Запитайте щось несподіване

Брехня-справа тонка, і брехуни повинні бути впевнені, що вони не обмануті. Нерідкі випадки, коли ті, хто часто брешуть, щосили намагаються уникати кліше, особливо якщо вони є одним з багатьох опитаних. Такі фрази, як» я не впевнений «і» я не пам'ятаю", швидко їх виділять. Тому вони намагаються будувати розповіді, які дозволяють їм здаватися розумними, іноді зі стількома деталями, які вони вважають доречними.

За словами досвідченого федерального агента і експерта з виявлення обману Дж. Дж. Ньюберрі, приблизно 4% всіх людей є чудовими і досвідченими брехунами, часто до такої міри, що вони не подають явних ознак брехні. Це означає, що є тільки один спосіб викрити їх-зловити їх на брехні.

Володіючи всією цією інформацією, ми робимо простий висновок. Хороші брехуни знають, що потрібно готуватися заздалегідь, але проблема з добре відрепетируваними історіями полягає в тому, що їм не вистачає реальних деталей. Якщо запитати їх про щось несподіване, вони можуть їх збити з пантелику, і дослідження показали, що це швидкий спосіб залишити брехунів в скрутному становищі.

4. Запитайте історію

Задавати комусь питання один за іншим має сенс. Але запитати історію про події, які вони можуть розповісти, - це корисний спосіб вловити брехуна. Навіть люди з найбільш позитивною поведінкою і оманливими хитрощами схильні розкривати певні сюжети, коли їм доводиться розповідати цілу історію, і дослідження показали, що конкретні з них майже завжди можна знайти в казках брехунів.

Сьюзан Краусс Уітборн, доктор філософії, почесний професор психологічних наук і наук про мозок Массачусетського університету і сертифікований Американською Радою професійних психологів, доктор філософії, описує наступні способи, якими хтось може розкрити свою брехню в оповіданні:

Повільно говорить

Той, кому доводиться вигадувати свою брехню на місці, швидше за все, спробує виграти час, сповільнюючи свою промову. Це тому, що брехня-це психічна вправа-вам потрібно докласти зусиль, щоб бути послідовним, реалістичним і при необхідності самостійно редагувати.

Багато води

Люди, які брешуть, часто розповідають історії дуже коротко або розпливчасто. Це тому, що вони не хочуть випадково вплутуватися в непотрібні деталі. Якщо вони дійсно витрачають час на непотрібні деталі, зазвичай це відбувається тому, що вони намагаються відвернути вас, переоцінюючи те, що вони дійсно знають.

Погана пам'ять

У кожного може бути погана пам'ять, але брехуни часто занадто багато говорять про свої проблеми, пов'язані з пам'яттю, намагаючись применшити свої неточності. Хоча це і не остаточно, краще переконатися, що ви не дозволяєте брехуну вибачати кожне дивне протиріччя за допомогою «поганої пам'яті».

Позитив

Це трохи дивно, але подумайте про використання цієї тактики, щоб виявити брехунів. Більшість невинних людей не люблять, коли їх запитують, особливо якщо вони зберігають почуття провини за те, що не можуть запобігти тому, що сталося, або борються з емоційною реакцією, викликаною цією подією. Брехуни часто роблять все можливе, щоб мислити позитивно, що дозволяє їм здаватися абсолютно спокійними і розумними. Вони можуть применшити свої негативні почуття.

Автор: Олена Кюпелі
Новини заразКонтакти