Церковне свято 15 грудня: яких заборон варто дотримуватися, щоб не накликати біду

Церковне свято 15 грудня / Колаж Главред, фото days.pravoslavie, flickr (h0lydevil)

У цей день багато представників чоловічої статі святкують іменини.

15 грудня - день, що має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції і звичаї, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити в день священномученика Елевферія, єпископа Ілірійського.

Яке свято 15 грудня

Свята в Україні:

Свята у світі:

Церковне свято 15 грудня

15 грудня за новим церковним календарем в Україні відзначають день священномученика Елевферія, єпископа Ілірійського.

Святий Елевферій, син видатного римського громадянина, виховувався в дусі християнського благочестя, натхненного своєю матір'ю. Його чесноти були настільки високі, що вже у віці двадцяти років він був призначений єпископом Іллірійським. При імператорі Адріані (II ст.) Святий Елевферій, сміливо проповідував Христа, був підданий мукам і обезголовлений в Римі разом зі своєю матір'ю, святою Анфією.

Мощі священномученика Елевферія знаходяться в храмі Успіння в районі Неа Іоніа. Елевферій, ієрарх ранньої Церкви, поніс мученицьку кончину в період правління римського імператора Адріана (117-138 р.). Згідно з легендою, він народився в Римі, де його батько займав високу посаду при дворі. Після смерті батька, мати Елевферія, Анфія, разом з маленьким сином приєдналася до християнської громади, допомагаючи учням апостола Павла. Елевферій був вихований і допомогою єпископа Риму Анаклета, а в юному віці він був посвячений в єпископи.

Святий відправився на служіння в Авлону (Влора, Албанія) і став відомий своїми чудесами і благочестивістю. Римська влада почала перешкоджати його діяльності, і врешті-решт, за наказом імператора Адріана, Елевферія взяли під варту. Центуріон Фелікс, який прийшов взяти його, після проповіді сам вирішив прийняти християнство і привів єпископа до Риму.

Елевферія піддали мукам, які спостерігав правитель Хорібус. Після невдалих тортур, правитель і Центуріон також прийняли християнство. Єпископ Елевферій, Фелікс, Хорібус та ще кілька людей були обезголовлені. Мати святого, Анфія, також була страчена. Це сталося в 120 році від Різдва Христового. Мощі святого і його матері були перевезені в Авлон, де вони шануються. Римляни відзначають їх пам'ять 18 квітня, а в Православній Церкві служба присвячена їм 15 грудня.

Місця, де зберігаються частини мощей святого Елевферія, включають італійське місто Реаті та церкву Успіння в Неа Іонії в Афінах. Кажуть, що в місті Влора також збереглася частка його мощей, де відбуваються чудеса за молитвами святого. Святі Елевферій і Анфія вважаються покровителями вагітних жінок і породіль.

Що не можна робити 15 грудня

Список заборон на цей день:

Іменини 15 грудня

15 грудня День Ангела відзначають власники таких імен Андрій, Антоніна, Борис, Віра, Володимир, Дмитро, Іван, Кирило, Костянтин, Маргарита, Марія, Матвій, Мойсей, Микола, Павло, Сергій, Степан, Тамара і Федір.

Читайте також:

Автор: Лідія Неплях
Новини заразКонтакти